Pech voor Bruno: hertelling bevestigt uitslag in Sint-Genesius-Rode

Pech voor Bruno: hertelling bevestigt uitslag in Sint-Genesius-Rode

Op 25.105 hertelde stemmen, waren er 24 correcties nodig. Daarvan waren er 12 fouten die blijkbaar de UF betroffen. Nu zijn we gerust dat het juiste parlementslid, Christian Van Eyken van de Union des Francophones, op de zetel zit in het Vlaams Parlement.

Van Eyken is al sinds 1995 de enige Franstalige in het Vlaams Parlement, en daar mag hij nog vijf jaar aan toevoegen. Het was echt kantje boordje, maar hij mag lachen, en wij eigenlijk ook. De verkiezing is al bij al correct verlopen, ook in de wijken waar een Vlaamsvijandige UF veruit de grootste partij was. Zelfs als je vaststelt dat de helft van de fouten de UF betreffen, is dat een geruststelling want de UF haalde ook bijna 50% van de stemmen.Het is Bruno’s weekje niet. Maar hij gaf op voorhand te kennen dat hij zich als goede democraat graag zou neerleggen bij de bevinding van de hertelling. Een extra zetel zat er voor hem niet in, en er blijft nu toch een beetje de indruk dat hij een slechte verliezer was. Maar Tobback heeft ons allemaal een dienst bewezen. Het is een hele geruststelling dat de stemmen juist geteld werden, op de onvermijdelijke fout na de komma na. Het verschil tussen een zetel voor sp.a en UF was miniem. Iedereen schreef 63 stemmen, op basis van de cijfers die het Ministerie van Binnenlandse Zaken bekendmaakte kwam de berekening zelfs nog iets lager uit. Maar twaalf stemmen minder bij de hertelling was in ieder geval niet genoeg. En ook als er maar één stem over was, heeft UF met 5% van de stemmen in Vlaams-Brabant recht op haar zetel.

Ondertussen in Wallonië

Voor het Waalse parlement was er een soortgelijke cliffhanger, waarbij zelfs twee zetels konden schuiven naar de PTB als ze 14 stemmen meer zouden halen op 200.000.  Maar ‘the powers that be’ bij onze zuiderburen wilden niet de geruststelling die wij nu in Vlaanderen ervaren. Als de hertelling in Sint-Genesius-Rode iets bewijst, is het dat er inderdaad met ongeveer 1 promille menselijke fout rekening moet worden gehouden. Zelfs bij een bonafide telling. PTB had dus recht in een goed functionerende democratie op een nauwkeurige hertelling. Maar democratische zuiverheid, daar had de PS geen boodschap aan. 

Gesponsorde artikelen