Peeters (CD&V) in problemen over inzet federale kabinetsmedewerker voor Antwerpse kiesstrijd 

Peeters (CD&V) in problemen over inzet federale kabinetsmedewerker voor Antwerpse kiesstrijd 

Zet federaal vicepremier Kris Peeters (CD&V) z’n eigen kabinetsmedewerkers in voor de campagne van de Antwerpse gemeenteraadsverkiezingen? In de zaak rond de chassidische jood Aron Berger speelde één communicatiemedewerker blijkbaar een aantal maanden een sleutelrol. Dat is strafbaar: cdH-kopstuk Joëlle Milquet werd voor soortgelijke praktijken vervolgd. 

De zaak rond Aron Berger zindert na. De vraag wie verantwoordelijk is voor de mislukte poging om een joodse symboolkandidaat te lanceren op de Antwerpse stadslijst van CD&V overheerst daarbij. Zowel intern bij CD&V als in een vlammend stuk van Joods Actueel wijst men naar een communicatiemedewerkster, die op de loonlijst van het kabinet staat.

Volgens de joodse publicatie was het de medewerkster die “maandenlang de gesprekken voerde met Aron Berger”. Daarbij haalt de publicatie zwaar uit en beschuldigt ze de medewerkster van misleiding: ” Ze wist heel goed wist dat de man vasthield aan zijn religieuze principes om vrouwen geen hand te drukken. Desondanks liet ze hem verstaan dat dit geen bezwaar zou zijn en leidde ze daardoor niet enkel de man maar heel de partij om de tuin.”

Op zich is die beschuldiging niet meer zo relevant: Joods actueel speelde in elk geval ook een cruciale rol in het verhaal, door nog voor de kandidaat was voorgesteld de kwestie van het handen schudden stevig uit te spelen.

Vervelender voor Peeters is de vaststelling dat de medewerkster van zijn federale kabinet blijkbaar zo’n actieve rol speelt in de Antwerpse kiescampagne. Want dat mag effectief niet. Binnen CD&V maken verschillende mensen zich zorgen over dergelijke praktijken, zo schrijft De Morgen.

Het voorbeeld van Milquet

Want in 2016 moest Joëlle Milquet (cdH) ontslag nemen als minister van Onderwijs en Cultuur, omdat ze tijdens de kiescampagne van 2014 medewerkers van haar federale kabinet had ingezet om volop mee te werken aan de verkiezingen. Het Brusselse parket voerde daarover een onderzoek en stelde haar in verdenking. Daardoor kon ze niet verder functioneren. Het signaal van het parket was duidelijk: het inzetten van overheidsmiddelen in een kabinet voor politieke doeleinden is duidelijk strafbaar. Dat staat heel duidelijk in artikel 245 van het strafwetboek.

In het geval van de communicatiemedewerker van Peeters lijkt het duidelijk: ze was in elk geval niet bezig om communicatie rond het federale beleid van de minister van Werk, Economie en Consumentenzaken op te zetten. Uiteraard is het niet de eerste keer dat iemand van een federaal kabinet zich ook bezig houdt met een (lokale) kiescampagne van zijn of haar minister. En partijgenoten twijfelen sterk of Peeters het echt zo bont maakte als Milquet. Maar in elk geval speelt de bewuste medewerkster wel een prominente rol in Antwerpen volgens insiders. Of dat zo kan blijven is maar de vraag voor Peeters. Het zou in elk geval niet wijs zijn, nu de schijnwerpers op de medewerkster staan.

epa

Gesponsorde artikelen