Peeters over De Wever als kandidaat-premier: “Is dat nu plots nieuws?”

Peeters over De Wever als kandidaat-premier: “Is dat nu plots nieuws?”

In Kiescafé van de Ochtend reageert Kris Peeters (CD&V) op de ‘kandidatuur’ van Bart De Wever (N-VA) voor het premierschap. “Verwonderlijk dat het zo lang geduurd heeft, en verwonderlijk dat dat nu plots nieuw is.” De Wever wilde gisteren in Terzake “kort voor de verkiezingen duidelijkheid scheppen”. “Ik sluit niets uit”, zegt hij over het premierschap duidelijk.

Het is toch opnieuw een onverwachte wending in de campagne, Bart De Wever die na zijn filmpje aan alle Franstaligen nu plots ook kandidaat-premier is. Niet zo voor Kris Peeters. “Het is ook niet zo verassend als men uit peilingen de grootste blijkt te zijn. Dan is het logisch dat je een kandidaat-premier hebt? Het is vooral verwonderlijk dat dat zo lang heeft geduurd en verwonderlijk dat dat nu plots het nieuws is”, zegt Peeters.

Zelf hebben ze geen kandidaat-premier bij CD&V: “Wij zijn terecht wat bescheiden, wij zijn ambitieus voor wat het resultaat betreft, maar niet als het over de posten gaat. Het is eerst aan andere partijen. En eindelijk heeft de N-VA nu kleur bekend”, zegt Peeters.

“Hij tweet, ik ga zelf naar Wallonië”

De CD&V-kopman haalde ook de boodschap van N-VA op Twitter aan: “Welja ik heb begrepen dat hij ook een tweet heeft gedaan, gericht aan de Franstaligen. Wel, wij zijn in Wallonië geweest, wij zijn met de mensen gaan spreken, dat is iets anders dan een tweet sturen, dat is echt in dialoog gaan. Maar bon, zo’n tweet haalt dan weer de kranten.”

Peeters blijft het scherp stellen: “Wij moeten kiezers overtuigen, en ik denk dat de kiezer wel door een aantal zaken heen kan kijken. Het is uiteindelijk een keuze tussen ruziemakers en mensen die oplossingen geven.”

De Wever: plots kandidaat-premier

Gisteren in Terzake keerde De Wever dus zijn koers over het premierschap. Terwijl hij in het verleden toch regelmatig herhaalde “in Antwerpen te willen blijven”, klonk het gisteren in Terzake zo: “Het hangt van de kiezer af. Voor ons zijn logische coalities het belangrijkste.”

Op de vraag of hij dan kandidaat-premier was, antwoordde hij dit: “Ik sluit niets meer uit in deze fase. We zullen zien wat de kiezer in het mandje legt. (…) “Als ik een logische coalitie kan krijgen, maar ze zeggen “je mag er niet in”, dan leg ik mij daar graag bij neer. Of als ze zeggen, “je kan de coalitie krijgen, maar je moet ze leiden”, dan doe ik dat ook. (…) Kort voor de verkiezingen moet je die duidelijkheid durven scheppen.”

Bekijk hier het fragment: (Bron: VRT)

Gesponsorde artikelen