Peeters slaat terug naar sp.a over 38-uren werkweek: “Lees eens het regeerakkoord van Di Rupo, op pagina 96”

Peeters slaat terug naar sp.a over 38-uren werkweek: “Lees eens het regeerakkoord van Di Rupo, op pagina 96”
vrt

“We leven allemaal boven onze stand”, heeft Kris Peeters (CD&V) afgelopen weekend verklaard. Maar daarover kwam hij niet echt meer in moeilijkheden. Neen, het ging meer over de flexibele 38-urenweek. De CD&V-vicepremier ging zelf in de aanval en confronteerde de sp.a met het vorige regeerakkoord, waarin een regering met socialisten hetzelfde principe goedkeurden.

“Ik was gisteren op de vakbondsbetoging”, begon Raoul Hedebouw, parlementslid voor de communisten met z’n uitleg. “En waarom zit je er vandaag niet?”, klonk het pesterig vanuit het halfrond, waarop iedereen begon te lachen. Om maar te zeggen: de politieke angel was al uit heel de commotie rond “iedereen leeft boven z’n stand”.

Het was die uitspraak van Peeters, die afgelopen weekend licht ontvlambaar bleek. Peeters had zich al verontschuldigd en op z’n Facebookpagina gecorrigeerd. Maar sp.a en PVDA kwamen nog eens terug op de zaak.

“Wat een woede, wat een teleurstelling. Het sociaal gelaat van deze regering had durven zeggen dat we allemaal boven ons land leven. U ging zelfs verder, en zei dat de begrotingscontroles een vingeroefeningetje waren. Dus een indexsprong is een vingeroefeningetje? Werken tot 67, dat is een vingeroefeningetje? De langdurig zieken is een vingeroefeningetje?”, zo stelde Hedebouw.

Meryame Kitir (sp.a) gooide het over een andere boeg en viel frontaal de beslissing van de regering aan om de 38-uren werkweek aan te passen: voortaan kan over een kwartaal of zelfs een jaar gekeken worden hoeveel uren iemand werkt, in plaats van per week. De ene week kan het dus meer zijn, de andere week minder. Betaalde overuren zijn dus ook iets dat minder zal voorkomen.

Plots greep Peeters naar een papier

“U zegt dat u aan de kant van de mensen staat? De conclusie is duidelijk; de mensen geloven u niet meer. Vorig jaar heeft u de mensen in hun lonen doen inleveren, en daar is toen heel hard protest op gekregen. En u hebt nu de 38-uren werkweek afgeschaft. En u verkoopt dat mooi: langer in de winter, minder in de zomer. Maar het zal de werkgever zijn die dat beslist. En overuren zullen niet meer bestaan”, zei Kitir.

Maar Peeters beet terug. “Over de 38 uur wordt de waarheid onrecht aangedaan. Het wordt op trimestrieel vlak of jaarbasis bepaald. En er zijn nu al meer dan een miljoen werknemers die reeds werken in een systeem van op jaarbasis de 38-urige werkweek berekenen.” Daarop greep Peeters naar een papier. “Ik zal u laten zien, weet u wat op pagina 96 van het regeerakkoord van de regering Di Rupo staat? ‘De 38-uren werkweek wordt geannualiseerd’.”

Kitir reageerde daarop zeer boos, en noemde die uitleg “intellectueel oneerlijk”. “Ik snap het niet. Er zijn nu al meer dan 1 miljoen werknemers die er al inzitten, in dat systeem. En de regering gaat het toch veranderen. Denkt u nu echt dat de werknemers in dit land zullen mogen beslissen wanneer ze moeten werken?”

Gesponsorde artikelen