Peiling brengt slecht nieuws voor N-VA: krimp tot 25 procent

Peiling brengt slecht nieuws voor N-VA: krimp tot 25 procent

N-VA krijgt met nog tien dagen te gaan voor de gemeenteraadsverkiezingen een forse klap in een peiling. Het effect van Theo Francken (N-VA) op de stevig rechtse kiezers lijkt wat uitgewerkt, nu Vlaams Belang opnieuw stevig stijgt. Aan de linkerkant gaat alle winst rechtstreeks naar Groen, dat op z’n hoogste peil ooit zit. 

In de laatste peiling van Ipsos, dat peilt voor VTM Nieuws, Het Laatste Nieuws, RTL TVI en Le Soir, scoort de N-VA fors minder dan haar kiesresultaat van 2014: in totaal verliest de partij bijna 7,4 procent. De peiling heeft een foutenmarge van meer dan 3 procent, dus een korreltje zout is wel nodig.

De winst zit hem niet bij de andere regeringspartijen CD&V en Open Vld en evenmin bij de sp.a, die allemaal ter plaatste blijven trappelen. Het is Groen dat fors klimt, tot 14,1 procent en Vlaams Belang dat een comeback maakt tot 11,3 procent in de peilingen.

Met die resultaten zou het alvast erg moeilijk worden werkbare coalities te maken, federaal en Vlaams: het landschap versnippert steeds verder. Voor de komende gemeenteraadsverkiezingen belooft het een zelfde effect: zowat alle zes grote partijen komen in mekaars buurt te liggen, met uitzonder van de N-VA die nog ietsje groter blijft.

Gesponsorde artikelen