Left Right
scrollTop top

Pensioen op 58? Politie, cipiers, brandweer, civiele bescherming: iedereen eist het, en de regering worstelt ermee


Pensioen op 58? Politie, cipiers, brandweer, civiele bescherming: iedereen eist het, en de regering worstelt ermee

De regering staat voor enkele hete discussies met de openbare ‘veiligheidsberoepen’: politie, brandweer, cipiers. Want hoewel deze coalitie enerzijds scoort met veiligheid als thema, claimt ze anderzijds het land op orde te zetten “voor een volgende generatie”. En dus is de vraag “hoe lang moeten agenten, brandweermannen en cipiers werken” helemaal niet vrijblijvend meer. 

Na de sociale akkoorden over brugpensioen en stukken van het regeerakkoord, komen de openbare diensten in het vizier. Niet alleen is er de komende begrotingscontrole, die toch een heftige oefening is, maar er is ook voor een pak overheidsdiensten en overheidsbedrijven zoals de NMBS de oefening van de pensioenleeftijd.

En terwijl de N-VA overal ijvert om langer aan de slag te blijven, lijkt Jan Jambon (N-VA) als minister van Binnenlandse Zaken plots wél voor vroeger op pensioen gaan. Tenminste als het over ‘zijn’ politie gaat. Die zouden dan erkend worden als “zwaar beroep” en dan al op 58 met pensioen mogen. Jambon kwam dat overeen met de politievakbonden, maar de andere partijen zien dat helemaal niet zitten. Plots is het dus N-VA die in een pensioendossier meer soepelheid eist, en CD&V en Open Vld die blokkeren. Beetje vreemde omkering van de rollen, maar niet minder fundamenteel daarom.

Acties van de politie?

Want vrijblijvend is die hele discussie met de politie uiteraard niet. Het kost veel geld zo’n vroeger pensioen, maar vooral, het zet een precedent voor alle andere soortgelijke beroepen: de brandweer, de civiele bescherming, de cipiers. 

In principe zou die discussie zelfs niet moeten opgelost worden tijdens de begrotingscontrole. Er komt een Nationaal Pensioencomité dat over ‘zware beroepen’ moet beslissen, en dat begint pas in juni. Daar zullen dus de criteria van “zwaar beroep” worden vastgelegd. 

Alleen brengt het grote justitieplan van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) de bal nu al aan het rollen: want daarin staat dat de cipiers al op 58 jaar op pensioen mogen. En hopla: de liberale politiebond VSOA spreekt nu dreigende taal. Want als de cipiers op 58 jaar mogen, dan de politie ook. Zo niet komen er harde acties, zeggen ze.  “Wij gunnen het de cipiers”, zegt Vincent Houssin van de VSOA in Het Laatste Nieuws, “maar kunnen het niet pikken dat zij wel 58 krijgen voorgeschoteld en wij slechts een vage belofte. Als dit zich doorzet, komen er harde acties. Eerstdaags gaan we ons daarover beraden.” 

epa

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  43.477.005
 • Aantal
  doden
  1.159.319
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  321.031
 • Aantal
  doden
  10.810