Pentagon dolenthousiast over Musk z’n SpaceX: plots is veel ‘space defence’ mogelijk

Pentagon dolenthousiast over Musk z’n SpaceX: plots is veel ‘space defence’ mogelijk

Het Amerikaanse leger is dolenthousiast over de lancering van de zware Falcon Heavy-raket van SpaceX, het bedrijf van Elon Musk. Want de zware raketten laten toe om plots weer veel goedkoper allerlei materiaal in de ruimte te lanceren. En de Amerikanen dromen al jaren van een volwaardig ‘defence space’-programma, om de strijd in de ruimte te kunnen aangaan.

In de jaren 80 was het deel van de koude oorlog tussen de Verenigde Staten en de USSR: de ‘star wars’ van Ronald Reagan. Die Amerikaanse president kondigde een ruimteschild aan, dat de VS moest beschermen voor Russische kernraketten. Dat SDI of ‘Strategic Defence Initiative’ raakte nooit klaar, wegens veel te futuristisch. Maar het bezorgde het Kremlin wel nachtmerries, want de Russen geloofden wel dat het kon. En het zette de Amerikanen op een pad waaruit veel latere technologische vernieuwing zou komen.

Vandaag droomt het Pentagon opnieuw van de ruimte. De succesvolle lancering van de Falcon Heavy door SpaceX heeft de ogen geopend: want lanceringen van zwaar materiaal waren heel lang het monopolie van Boeing en Lockheed Martin. Die twee defensiebedrijven rekenden daar stevig voor door en waren lang niet zo innovatief. Het Amerikaanse leger kon dus niet echt volop gas geven.

Maar nu breekt een nieuw tijdperk aan, waarbij de militairen terug de ruimte in willen. Want SpaceX doet het dus innovatiever en goedkoper. Zo keerde dinsdag twee van de drie draagraketten terug, wat een stevige besparing is, als die gerecycleerd kunnen worden.

“Zeer bemoedigend resultaat”

In de Financial Times spreekt Patrick Shanahan, de onderminister van Defensie in de VS en de man die het ruimteprogramma begeleidt, van een “zeer bemoedigend resultaat”. Shanahan is een voormalige baas van Boeing. “Het feit dat de lancering op deze manier kon gebeuren, maakt dat er plots veel meer mogelijk is”. Het Amerikaanse leger gaat nu in elk geval alle data van de lancering bestuderen om samenwerking met SpaceX te beginnen.

Bovendien kijkt het Amerikaanse leger niet alleen naar SpaceX, zeker voor minder zware satellieten of andere lichtere tuigen is er een hele batterij nieuwe bedrijfjes verschenen op de markt. En daar willen de heren van het Pentagon nu ook gebruik van gaan maken. “We zijn vandaag goed in de ruimtevaart, maar we zijn op vlak van defensie sterker. Nu moeten we op dat eerste domein een stap zetten”, zegt Shanahan.

SpaceX heeft al drie missies voor het Pentagon gevlogen, met z’n kleinere Falcon 9. Wat die precies vervoerden, of wat de resultaten waren blijft een beetje mysterieus. Maar militaire missies uitvoeren is een cruciaal deel in de strategie van Elon Musk, die met SpaceX de ruimtevaart een nieuwe boost wil geven. En uiteraard wil hij daarbij niet enkel bedrijven als klanten, maar ook het leger.

De Amerikanen volgen met argusogen de Russische en vooral Chinese stappen in de ruimte. Volgens militaire bronnen werken beiden aan raketten die in de ruimte de satelieten van andere staten zouden kunnen uitschakelen. Het kan dus best dat, decennia na SDI, er toch nog een echte militaire opbouw in de ruimte zit aan te komen.

Gesponsorde artikelen