Left Right
scrollTop top

Periscope ontplofte dit weekend: Mayweather vs. Pacquiao bewijst dat live-tv nooit meer hetzelfde zal zijn


Periscope ontplofte dit weekend: Mayweather vs. Pacquiao bewijst dat live-tv nooit meer hetzelfde zal zijn

Periscope piekte zaterdagnacht. De bokskamp van Floyd Mayweather tegen Manny Pacquiao brak alle financiële records, maar het was vooral interessant om te zien hoe livestream-apps de markt van live tv-kijken helemaal aan het veranderen zijn. Pay-per-view kostte de kamp 100 dollar, maar via Periscope was hij makkelijk te zien.

Leuke stunt van Periscope zaterdagnacht: ze hadden een stream live vanuit de kleedkamer van Pacman, Manny Pacquiao. Dat deden de jongens van Periscope netjes in samenwerking met HBO, de betaalzender die de bokswedstrijd uitzond.

Dat uitzenden is big money, want het gaat pay-per-view: je betaalt in feite een toegangsticket tot de match op tv via HBO. En HBO rekende daarvoor 99 dollar. Tickets in de match zelf in Las Vegas gingen voor duizenden dollars.

In sterk contrast daarmee: de enorme massa aan livestreams via Periscope en Meerkat (die eerste is de strijd om wie de grootste is aan het winnen, maar dat is een ander verhaal), de twee apps die op korte tijd enorme opgang gemaakt hebben. Vanuit de zaal in Vegas zaten immers honderden toeschouwers te streamen: ze speelden voor eigen persoonlijke tv-zender via hun iPhone.

Maar Periscope en Meerkat waren meer dan zomaar een illegale stream: het was vooral een manier om over het gevecht te praten, om samen met anderen te discussiëren, om deel te nemen ook al was je er niet echt. Dat is net die zogenaamde ‘second screen’-belevenis: sociale media die de klassieke zetel in de living vervangen om samen TV te kijken. Je wil niet alleen samen kijken, je wil samen ook commentaar geven.

Vaak ging het daarbij niet om de beelden op zich: veel van de uitzendingen die Persicope-gebruikers streamden waren helemaal niet zo kwalitatief. Mensen zaten ver van de ring, de beelden waren wat pover, een enkeling liet gewoon z’n gezicht zien terwijl hij commentaar gaf, in plaats van de ring zelf. Maar het gaat om al het commentaar, de interactie die erop zat, die het anders en verfrissend maakt.

De handigheid om streams te vinden speelt ook mee: op een simpele manier heb je keuze uit tientallen feeds van hetzelfde event. De repercussies voor elk groot event zijn gigantisch: concerten, speeches, sportwedstrijden.

Eerder schreven we al dat heel de politieke dynamiek ook zal veranderen: wat Facebook was in de verkiezingen van 2008 en Twitter in de verkiezingen van 2012 voor de presidentiële race in de VS, zou wel eens Periscope in 2016 kunnen worden. Ook in België steken de eerste signalen van politiek verslaggeving via Periscope de kop op. Innovatieve journalisten zoals Martin Buxant in z’n RTL-radioshow zijn er mee bezig.

En natuurlijk speelt piraterij een rol bij events zoals Mayweather vs Pacquiao. Verschillende films die in première gaan, zijn al meteen op Periscope te zien geweest. De discussies over auteursrechten zijn natuurlijk niet verwaarloosbaar, maar het lijkt erop dat, zeker na het gevecht Mayweather vs. Pacquiao, dat niet de essentie van het verhaal van Periscope en Meerkat is. Die bootleg streams modereren en de grofste inbreuken aanpakken is niet onmogelijk: YouTube doet het al jaren. Lossen ze die uitdaging op (en dat heeft er alle schijn van), dan kunnen de klassieke TV-zenders zich meteen beginnen afvragen hoe zij zelf hun televisie gaan heruitzenden.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…