Personeel Samusocial staakt vandaag tegen terugkeer Peraïta, die uiteindelijk voorlopig haar staart intrekt

Personeel Samusocial staakt vandaag tegen terugkeer Peraïta, die uiteindelijk voorlopig haar staart intrekt
RTBF

Vandaag staken de 300 personeelsleden van Samusocial een uurtje. Ze willen een heel duidelijk signaal geven: de vorige directrice Pascale Peraïta is niet langer welkom. Zij raakte betrokken in een schandaal, verdween van het voorplan, maar om haar opzeg te kunnen opeisen (en ontslagen te worden in plaats van ontslag te geven) moest ze terug fysiek komen werken. Maar daarvan zou ze nu toch voorlopig afzien.

Een veel duidelijker signaal kan je moeilijk geven: al het personeel legt straks het werk neer om aan te tonen dat ze echt niet terug onder Pascale Peraïta willen werken. Dat schrijft La Capitale. De PS-dame staat nochtans te trappelen om terug te komen. Er werd al een nieuwe raad van bestuur verkozen. Maar Peraïta wil haar directeursfunctie terug, na het verlof zonder wedde dat ze opnam na het Samusocialschandaal.

Via haar advocaat had Peraïta dat laten weten. Ze had die functie tot ze OCMW-voorzitter in Brussel werd. Maar wettelijk gezien kan ze dus terug naar die vorige job. Peraïta kwam zwaar in opspraak na het schandaal van de zitpenningen. Ze sleurde in die zaak de burgemeester van Brussel, Yvan Mayeur mee. Hij moest ontslag nemen, net als Peraïta. Maar zij kan dus terug naar haar vorige job, uitgerekend bij de vzw die daklozen moet helpen, maar die dus misbruikt werd door Mayeur en Peraïta om zichzelf persoonlijk te verrijken.

Het personeel van Samusocial reageert nu afwijzend, net als heel de politieke wereld, de PS incluis. Het zou dus onder immense druk zijn, dat Peraïta terugkeert. Daar ziet ze nu voorlopig van af. Maar of dat definitief is, is onduidelijk. Het draait immers rond veel geld.

Recht op ontslagvergoeding

Het lijkt erop dat Peraïta wil terugkeren om zo beroep te kunnen doen op haar rechten als werknemer. Dat houdt ook in dat ze recht zou hebben op een opzegvergoeding en die zou meer dan 200.000 euro kunnen bedragen door haar anciënniteit en het hoge loon dat ze voor haar vertrek ontving.

Net om die opzegvergoeding te vermijden zal de nieuwe raad van bestuur, die overigens momenteel alleen maar bestaat uit experten uit de dak- en thuislozensector en niet meer uit politieke mandatarissen, een andere manier zoeken om Peraïta uit de organisatie te zetten.

Gesponsorde artikelen