Left Right
scrollTop top

Belgen met pessimistische toekomstvisie geneigd om op Vlaams Belang en PVDA/PTB te stemmen


Pessimisme vlaams belang pvda europa belgen toekomstvisie
© newsmonkey

De Belgen zijn pessimistischer dan de gemiddelde Europeaan over de toekomst van zichzelf en van het land. Dat blijkt uit een Europese studie van de Bertelsmann Stiftung. Daaraan werkte voor ons land ook de Koning Boudewijnstichting mee. Opvallend: jongeren zijn een stuk optimistischer dan oudere Belgen. Bovendien zijn mensen met een pessimistische toekomstvisie meer geneigd om op Vlaams Belang of PVDA te stemmen.

Pixabay

Amper 50 procent van de Belgen ziet de toekomst rooskleurig in, het Europees gemiddelde is 58 procent. Ongeveer 64 procent van de Belgen ziet de toekomst van het land somber in. Het Europese gemiddelde is 58 procent.

Een duidelijke lijn in de resultaten: de meerderheid van de Europeanen ziet de eigen toekomst rooskleurig in, maar denkt dat de toekomst van hun eigen land er somber uit zal zien. De onderzoekers laten aan de Mediahuis-kranten weten dat die ‘optimismeparadox’ bij alle bevolkingsgroepen en leeftijden terug te vinden is in alle landen.

(Europa op historische drempel: straks miljarden aan EU-belastingen om coronasteun te financieren.)

Ouderen pessimistischer

Daarnaast bleek dat  16- tot 35-jarigen veel optimistischer zijn over hun eigen land dan bijvoorbeeld 46- tot 70-jarigen. Voor alle leeftijdsgroepen geldt dat hoger opgeleiden optimistisch zijn over hun eigen leven, maar meer pessimistisch over de toekomst van hun eigen land.

Ook als er naar het geslacht gekeken wordt, zijn er verschillen te bespeuren. Zo blijken vrouwen pessimistischer over het eigen leven te zijn dan de mannen en zelfs een heel stuk pessimistischer over de toekomst van hun thuisland.

(Magnette (PS) gebruikt herfederaliseren gezondheidszorg als breekijzer tegen N-VA, ook al wil hij het zelf niet.)

Vlaams Belang en PVDA/PTB

Newsweek

In de studie werd ook het verband onder de loep genomen tussen het maatschappelijke en persoonlijke pessimisme van de Europeanen enerzijds en hun partijpolitieke voorkeur anderzijds.

De twee blijken nauw aan elkaar gelinkt te zijn. Mensen met pessimistische toekomstvisies zijn veruit het meest geneigd om te stemmen op politieke partijen uit het extreemrechtse ideologische spectrum.

Dat is ook in ons land het geval. Zo maakt 65 procent van de aanhangers van het Vlaams Belang zich zorgen over de eigen toekomst en ziet 78 procent van die mensen de toekomst van ons land somber in.

Een interessante uitzondering is de PVDA/PTB in Wallonië en Brussel. De Belgische communisten vormen de enige linkse partij in het onderzoek die massaal pessimisten aantrekt.

(PS moet kiezen: over hoge lat van Open Vld of toch maar met de N-VA in zee, maar kan dat voor de rode achterban?)


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  43.477.005
 • Aantal
  doden
  1.159.319
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  321.031
 • Aantal
  doden
  10.810