Pét-nat voor beginners: 9 uitstekende flessen uit evenveel landen om te proberen

Smaak- en aromaprofielen zullen bij pét-nats enorm variëren, afhankelijk van de regio, het klimaat en de druif, maar pét-nats moeten altijd verfrissend, leuk en gemakkelijk te drinken zijn. Pét-nat kan gemaakt worden van elke druivensoort, in elke regio van elk land ter wereld. Hier zijn er 9 om eens te proberen.

1. Oh When the Saints Pet Nat, Burgenland, Oostenrijk

Een blanc de noirs van biodynamische St. Laurent-druiven die zorgt voor een opwindende en verfrissende slok. Uitnodigende aroma’s van kweepeer en rijp steenfruit, met ook appeltaart, frambozen en rode aalbessen. De romige textuur wordt in evenwicht gehouden door citroenzuur en het kleinste likje zoetheid. Bloemig en honingzoet, fijne bubbels. (18 euro)

2. Birichino Pétulant Naturel Malvasia Bianca, Monterey County, Californië

100% Malvasia-druiven deze uit de VS. Een troebele wijn met bescheiden belletjes en een minder bescheiden neus en ferm wat smaak: verleidelijk honingzoete perzik en abrikoos, ananas en mandarijn komen allemaal puur naar voren. De essentie van perziken uit blik. (26 euro)

3. Château Barouillet Splash!, Bergerac, Frankrijk

Dit is 100% biodynamische Sémillon uit Bergerac, gemaakt door een 8e generatie wijnmaker. Een pittige verrukking die geen al te ingewikkeld denken nodig heeft om ervan te genieten. Levendig met sinaasappel- en grapefruitaroma’s, zure groene appel en citroenschil. Licht bruisend, bleekgeel van kleur, een tikje troebel, met slechts 10% alcohol. Een sprankelende slok. (14 euro)

4. Testalonga, I Wish I Was a Ninja, Swartland, Zuid-Afrika

Gemaakt van Colombard. Perzikachtig, tropisch en appelachtig, en de zuurtegraad is perfect. Met 8,5% alcohol is er zeker zoetheid, maar het is goed uitgebalanceerd: vrolijk en drinkbaar. Een vrolijke wijn die perfect is om voor vrienden te schenken op een zomerse avond. (20 euro)

5. Aphros, Phaunus Pet Nat, Vinho Verde, Portugal

Een echte naam om te kennen onder de biodynamische wijnen in de Vinho Verde-regio en in Portugal als geheel. Helder en luchtig en fris in de neus, doet denken aan helder glanzende groene appels, limoenen en witte bloesem. Subtiel zacht bruisend. Echt helder, pittig en met een hoge zuurgraad. Levendig groen fruit, met tuitende kruisbessen op het gehemelte. (18 euro)

6. Hunter’s Offshoot Sauvignon Blanc Pét Nat, Wairau Valley, Marlborough, Nieuw-Zeeland

Licht citroengroen van kleur, een beetje wazig in het glas. Herkenbaar Sauvignon Blanc, de grasachtige ananasaroma’s worden naar voren geduwd door het energieke bruisen. Een uitnodigend tropisch pakket, met onderliggende tonen van hooi en peer. Mango, perzik en nectarine in de mond en bijna olieachtig van textuur. Een wijn die net even iets anders biedt. (24 euro)

7. Krásná Hora Miya, Moravia, Tsjechië

In 2020 kreeg wijnmaker Ondrej Dubas een dochtertje Anna en prompt verscheen er een licht mousserende wijn van zijn hand onder dezelfde naam. Een jaar later kreeg hij een nichtje en daar was deze Miya. Het is een licht mousserende, donkerroze natuurwijn van de Zweigelt-druif. Veel zwarte kersen en rode bessen met peper en steenachtige tonen. Licht en fris met een geweldige textuur. (17 euro)

8. Matic Mea Pet Nat Rosé, Podravje, Slovenië

Een opvallende biodynamische schuimwijn uit het noordoosten van Slovenië. Gemaakt van 100% Blaufränkisch, maar neigend naar een oranje kleur in het glas. Goede complexiteit van gemberkruid te midden van mandarijn. Hartig en pittig, met een zachte bruis. Zodra het bruisen is verdwenen, blijft er een aangename greep in de mond over, die spanning en structuur geeft aan de pittige, citrusachtige, kruidige tonen. (18 euro)

9. Còsmic Vinyaters Fades del Granit, Catalonië, Spanje

Een blend van Grenache Noir en Carignans Blanc en Gris uit de regio Empordà – het hinterland van de Costa Brava. Mooie rozenbottels in de neus. Zacht van textuur met een subtiele oranjegezoomde bruis. Levendig en vol kersenschil, aardbei en rozen in de mond. Fris en scherp. (18 euro)

(jvdh)

Meer
Lees meer...