Peter Van Rompuy (CD&V): “We kunnen vertrouwen van burger enkel terugwinnen door ons land klaar te maken voor de toekomst”

Peter Van Rompuy (CD&V): “We kunnen vertrouwen van burger enkel terugwinnen door ons land klaar te maken voor de toekomst”

“De polarisering ombuigen in een hernieuwd vertrouwen in de politiek.” Dat wordt volgens Vlaams parlementslid Peter Van Rompuy dé uitdaging van de toekomst, zo blijkt uit zijn interview voor Leiders voor Morgen. “In zowat alle Europese landen ziet men de opkomst van nieuwe partijen, veelal van extreme signatuur of het ter linker- of ter rechterzijde is. Ze doen de burger beloftes, die ze niet kunnen waarmaken. De komende generatie politici staat voor de uitdaging om te voorkomen dat polarisering leidt tot blokkering.”

Wat worden de grootste uitdagingen van de volgende generatie die het beleid zal uitstippelen?

“De polarisering ombuigen in een hernieuwd vertrouwen in de politiek. In zowat alle Europese landen ziet men de opkomst van nieuwe partijen, veelal van extreme signatuur of het ter linker- of ter rechterzijde is. Ze doen de burger beloftes, die ze niet kunnen waarmaken. Syriza is daarvan op dit ogenblik de exponent. De komende generatie politici staat voor de uitdaging om te voorkomen dat polarisering leidt tot blokkering, in Vlaanderen, in België en in Europa. Het vertrouwen van de burger kunnen we enkel terugwinnen door het land klaar te maken voor de uitdagingen van de toekomst, door te hervormen op het ritme van de mensen.”

Wat drijft je in de politiek?

“Toen ik 10 jaar geleden in de politiek stapte bij JONG CD&V was er geen sprake van een economische crisis, geen klimaatcrisis en geen politieke crisis. Mijn politiek engagement was een mengeling van nieuwsgierigheid en ambitie. Vandaag liggen de kaarten anders. We gaan door de diepste economische crisis in de naoorlogse periode. De klimaatcrisis duldt geen uitstel van actie. En het land stond 500 dagen stil door politieke polarisering. Vandaag ben ik veel meer gedreven door verantwoordelijkheidszin dan 10 jaar geleden. Stap voor stap werken aan een samenleving die opnieuw gelooft in een betere toekomst.”

Merk je dezelfde drijfveren bij generatiegenoten over partijgrenzen heen?

“Vaak hebben we dezelfde drijfveren, maar wat betreft het vinden van gemeenschappelijke oplossingen is er nog veel te weinig contact over de partijgrenzen heen.”

Wie zijn die generatiegenoten waarmee je dezelfde drijfveren deelt?

“Benjamin Dalle (CD&V) en Matthias Declercq (OpenVLD).”

Gesponsorde artikelen