Petitie of niet: Adidas laat Kanye West (voorlopig) niet vallen na uitspraken over slavernij

Petitie of niet: Adidas laat Kanye West (voorlopig) niet vallen na uitspraken over slavernij

Fans – of beter: voormalige fans – van Kanye West zijn een petitie begonnen om de belangrijkste sponsor van de rapper, Adidas, te overhalen om de samenwerking met de artiest stop te zetten. Maar Adidas heeft meteen laten weten (vooralsnog) geen afstand van Kanye te willen nemen. Adidas maakt en verkoopt de Yeezy-sneakers van Kanye West.

De petitie is er gekomen door recente uitspraken van West. “Als je hoort dat slavernij 400 jaar duurde, dan klinkt dat als een keuze”, zei Kanye in het interview.

Die uitspraak leverde veel verontwaardigde reacties op. West twitterde later dat zijn woorden verkeerd geïnterpreteerd waren: “Natuurlijk weet ik dat slaven niet uit vrije wil geketend werden en op een boot werden gezet. Mijn punt is dat we ondanks onze aantallen in die positie bleven. Dat betekent dat we mentaal tot slaaf waren gemaakt.”

“Begrijpt het niet”

Maar dat is niet goed genoeg voor de initiatiefnemers van de petitie. Ze zeggen dat Kanye West niet begrijpt hoe het slavernijverleden van de Verenigde Staten nog steeds doorwerkt in het dagelijks leven van de Afro-Amerikaanse bevolking. En, het grootste deel daarvan heeft het veel minder getroffen dan West: “Kanye leeft veilig in zijn miljoenenkasteel, maar de rest van zwart Amerika wordt nog steeds gemarginaliseerd en is het slachtoffer van onrechtvaardige wetten en behandeling.”

“Te belangrijk in strategie Adidas”

Adidas neemt vooralsnog geen afstand van de omstreden opmerkingen die West heeft gemaakt over slavernij. Topman Kasper Rørsted van wil “inhoudelijk niet reageren” op de uitspraken van West. Hij benadrukte wel dat Kanye erg belangrijk is voor de strategie van Adidas.

De verkopen van de Yeezy-sneakers stellen niet zoveel voor: ze worden immers in beperkte “oplages” gemaakt. Maar Adidas ziet die (peperdure) exclusieve sportschoenen van Yeezy als iets dat het merk meer cachet geeft.

Gesponsorde artikelen