‘Physical: 100’: Winnaar spreekt zich uit over “oneerlijke” finale

Er is heel wat te doen rond de finale van Physical: 100. Kort nadat de laatste aflevering van de Zuid-Koreaanse reeks verscheen op Netflix kwamen er geruchten dat het laatste spel niet eerlijk verliep. Er kwamen al reacties van de productie en verliezend finalist Jung Hae-min, maar nu heeft ook winnaar Woo Jin-yong gereageerd.

Op dinsdag 21 februari 2023 verscheen de finale van het eerste seizoen van Physical: 100 op Netflix. Daarin was te zien hoe crossfitter en voormalig snowboarder Woo Jin-yong het in de laatste ronde haalde van wielrenner Jung Hae-min. Maar enkele dagen nadat de finale verscheen doken de eerste geruchten op die zeiden dat de finale niet helemaal eerlijk verliep.

Oneerlijke finale

Volgens de Zuid-Koreaanse YouTuber 연예 뒤통령 liep er heel wat mis tijdens de finale van Physical: 100. In de finale moesten de twee overgebleven kandidaten elk een touw van een spoel trekken. Wie als eerste het andere uiteinde van het touw kon vastnemen, was de winnaar. Maar volgens de YouTuber moest het spel tot twee keer toe stilgelegd worden, telkens op een moment waarop wielrenner Jung Hae-min, die uiteindelijk de finale verloor, een comfortabele voorsprong had. 

Toen Jin-yong en Hae-min voor de eerste keer aan de opdracht begonnen, had Hae-min meteen een grote voorsprong. Zo zou hij drie keer sneller gegaan zijn dan zijn tegenstander. Maar toen werd het spel plots voor de eerste keer stilgelegd. Dit was toen door problemen met de spoelen. Het zou daarbij Woo Jin-yong zijn geweest die klaagde dat zijn spoel geluid maakte. Nadat deze gecontroleerd werden door de productie kon het spel weer van start gaan. Vervolgens werd het spel nog een tweede keer stilgelegd. Daarbij zou het gegaan zijn om geluidsproblemen waardoor de opnames waardeloos waren. Toen het spel voor een derde keer gestart werd, was Hae-min letterlijk op het einde van z’n krachten en won Woo Jin-yong de finale.

Verschillende verhalen

Nadat dit verhaal gedeeld werd door de YouTuber, kwam er al een officieel statement door de productie van het programma. Zij bevestigden dat het spel inderdaad twee keer werd stilgelegd, maar ontkenden stellig dat dit kwam door protest van Woo Jin-yong. Daarbij zeiden de makers ook dat de twee deelnemers telkens op hetzelfde punt opnieuw begonnen, dus dat de competitie eerlijk verliep. “Het spel werd gespeeld op een manier waarvoor beide deelnemers hun toestemming gaven. Daarbij werd het touw niet verplaatst”, klonk het.

Dit werd dan weer ontkracht door verliezend finalist Jung Hae-min. Hij liet in een interview met het Zuid-Koreaanse medium Ilyo weten dat het spel wel degelijk werd stilgelegd doordat Woo Jin-yong klaagde over een geluid dat van zijn spoel leek te komen. Daarnaast meent Jung Hae-min ook dat hij het spel bijna gewonnen had toen het werd stilgelegd door geluidsproblemen. “Ik kon het einde van het touw al zien”, klonk het zelfs. Maar wanneer ze drie uur later opnieuw begonnen, waren hun spoelen opnieuw opgewonden. “We gingen terug binnen in de arena en het touw was opnieuw rond de spoel gedraaid zoals voorheen. Ze hadden me verteld dat ze het touw zo zouden knippen dat mijn voorsprong behouden bleef, maar ik denk niet dat dat het geval was. Online zijn er geruchten dat mijn materiaal gesaboteerd zou zijn. Maar ik weet niet of het dat was of dat ik gewoon echt geen kracht meer over had. Het touw wilde simpelweg niet bewegen. Ik verloor.”

In het interview vraagt Hae-min ook om de geruchten niet te zien als een reden om Woo Jin-yong aan te vallen. Jung Hae-min laat daarnaast ook weten dat hij zich neerlegde bij z’n nederlaag en dus ook geen compensatie wil of een rematch.

Woo Jin-yong

Aanvankelijk bleef Woo Jin-yong stil over deze kwestie, maar nu heeft hij z’n stilte doorbroken. Hij deelde een screenshot van de productienotities van de finale op Instagram, samen met een uitgebreid statement. In de screenshot staat te lezen dat het spel de eerste keer werd stilgelegd door de productie, zonder dat Woo Jin-yong hierom gevraagd had.

In het statement deelt hij verder dat “het productieteam aan beide machines werkte zodat er geen geluid meer kwam”. Daarbij werden ze allebei geolied met hetzelfde product. “Ik speelde de wedstrijd volgens de regels en deed m’n uiterste best. Ja, er waren onderbrekingen die onverwacht waren voor zowel het productieteam, Hae-min als mezelf. Dus de wedstrijd verliep niet zo vlot als we gedacht hadden. Maar de waarheid is dat ik nooit geprobeerd heb om de wedstrijd op een oneerlijke manier te winnen.”

Bekijk hier de post van Woo Jin-yong op Instagram:

Physical: 100 is een van de 34 nieuwe Zuid-Koreaanse titels die Netflix dit jaar uitbrengt. Bekijk hier onze top 50 met de beste reeksen op Netflix.

Meer
Lees meer...