Pijnlijk: de PS wil maatregel voor jonge werklozen van regering-Di Rupo terugdraaien, sp.a verdedigt hem wel

Vanmorgen haalde PS-voorzitter Elio Di Rupo nog keihard uit naar een maatregel die z’n eigen regering nam. Maar de sp.a en haar voormalige minister van Werk Monica De Coninck verdedigen de maatregel van de wachtuitkering en het schrappen na drie jaar wél. Bij premier Charles Michel (MR) wordt schamper gereageerd op de beschuldiging van Di Rupo “dat het 100% Charles Michel was, die de maatregel eiste”: “Blij dat Di Rupo onze premier zo hoog inschat.”

Een felle ex-premier Elio Di Rupo vanmorgen, duidelijk met z’n oppositiepetje op. Zo fel, dat hij z’n eigen beleid voor jonge werklozen in de wachtuitkering volledig afviel. Het komt erop neer dat jonge schoolverlaters, die na 3 jaar wachtuitkering nog altijd geen job hebben, geen uitkering meer krijgen. De maatregel gaat nu, drie jaar na de invoering, effect hebben. Over de cijfers, hoeveel jongeren dus getroffen zijn, is er behoorlijk wat discussie. 

“Het was een honderd percent liberale eis”, zei de ex-premier daarover vanmorgen op de radio. “Die beslissing is genomen tijdens de regeringsonderhandelingen met de zes partijen, en mét Charles Michel dus als voorzitter aan tafel. Het was deel van het regeerakkoord, een compromis. Maar een slechte maatregel, een maatregel die ik betreur.”

epa

Rode kameraden zijn het niet eens

Heel opvallend, uitgerekend vandaag verschijnt in La Libre Belgique een interview met Monica De Coninck, sp.a-boegbeeld én voormalige minister van Werk. En daarin verdedigt De Coninck nog steeds de maatregel. Op de vraag van La Libre “of de maatregel moet teruggedraaid worden”, antwoordt ze duidelijk: “Neen”.

“Ik blijf het steunen omdat het deel was van een geheel aan maatregelen om mensen te activeren, in alle categorieën van de bevolking. We moeten alles in het werk stellen om mensen die niet aan het werk zijn te (re)activeren. Ik zal nooit toegeven dat tussen de 10 en 15 procent van de betrokken personen nooit een job kan vinden.”

Dat de polemiek rond de maatregel vooral leeft in Franstalige België begrijpt De Coninck wel. “Er was in het Zuiden van het land nog steeds een groep vrouwen die deeltijds werkten en een wachtuitkering hadden. In de distributiesector bijvoorbeeld. Dat wilde ik rechttrekken door de wetgeving beter te maken, maar de werkgevers hebben zich daartegen verzet. Als er minder problemen zijn in Vlaanderen daarover, is het omdat er minder problemen rond arbeid zijn. 

Regering: “Cijfers Di Rupo kloppen niet”

In regeringskringen heeft men ondertussen toch grote vragen bij de spectaculaire cijfers die Di Rupo hanteert. Het zou gaan om 30.000 tot zelfs 50.000 jongeren. “Klopt niet. Maximum 16.900 jongeren zegt de RVA. Dit wordt echt zwaar overdreven”, is bij de premier te horen.

Ook het feit dat Di Rupo zo fel Charles Michel, de huidige premier met de vinger wijst, is hen niet ontgaan. “Fijn dat Di Rupo het gewicht van onze premier, toen die nog MR-voorzitter was, zo zwaar inschat. Blijkbaar moet hij toen al gigantisch veel impact gehad hebben, als hij die maatregel er door kreeg.”

Meer
Lees meer...