Pijnlijk einde voor Gents sp.a-kopstuk Tapmaz: verwikkeld in drama rond zwaar ongeval met vluchtmisdrijf

Pijnlijk einde voor Gents sp.a-kopstuk Tapmaz: verwikkeld in drama rond zwaar ongeval met vluchtmisdrijf
vtm

Resul Tapmaz (sp.a) is geen kleine jongen in de Gentse politiek. Met 4.381 stemmen was het resultaat van de ex-schepen zelfs meer dan behoorlijk. Maar de sp.a gunde hem geen nieuw mandaat, waarna het van kwaad naar erger ging. Nu valt zijn naam in een strafonderzoek rond vluchtmisdrijf: een zwaar gewonde fietser zou door Tapmaz aangereden zijn. Zelf zou de ex-schepen in Turkije zitten.

Niet alleen bij de Gentse Open Vld was er toch een wat moeilijk intern proces, ook bij de Gentse sp.a verliep de overgang naar een nieuwe coalitie en een nieuw schepencollege niet zonder slag of stoot. De Gentse socialisten tuimelden van absolute leider binnen het paarse team van Daniël Termont (sp.a) naar een plaats als junior partner, achter Groen, maar ook achter de Open Vld van Mathias De Clercq. Van de vijftien zetels in de gemeenteraad voor sp.a bleven er nog amper zeven over.

Dat maakt dat de plaatsen erg duur werden bij de Gentse socialisten, toen de schepenposten moesten worden uitgedeeld. En nog erger: de vernedering van de onderhandelingen daarbij over het aantal posten. Dat is gedaald voor de socialisten naar amper twee voltijdse en één halftijdse post.

Bij de onderhandelingen was het al duidelijk dat de wind anders waaide. Want Rudy Coddens, de man die z’n partij naar een nederlaag leidde, leidde nog wel het team van sp.a, maar daarin dook Astrid De Bruycker op. Die scoorde redelijk goed op een dalende lijst en werd het nieuwe gezicht van sp.a. Verder was het ook wel symbolisch dat geen enkele schepen, maar Vlaams fractieleider Joris Vandenbroucke een plek kreeg in het onderhandelingsteam.

Exit van Tapmaz

Resul Tapmaz, tot vorig jaar schepen van Gelijke Kansen, Sport en Welzijn, en het gezicht van de allochtone gemeenschap in Gent, haalde 4.381 stemmen en was na Coddens en afscheidnemend burgemeester Daniël Termont de best scorende socialist. Maar voor hem was er geen plaats meer in het onderhandelingsteam, en hij voelde de bui hangen. Daarop verdween hij op eigen initiatief helemaal van het toneel: hij wordt zelfs geen gemeenteraadslid. Uiteindelijk ging de halve schepenpost naar Annelies Storms, die pas het 14de resultaat op de lijst van Groen-sp.a haalde.

Met Tapmaz gaat het nu van kwaad naar erger. De Gentenaar bericht dat de ex-schepen een onderzoek wegens vluchtmisdrijf aan z’n been heeft. Het gaat om een zwaar ongeval op de Burggravenlaan, waarbij de wagen van Tapmaz over de weg zwalpte volgens ooggetuigen, en vervolgens een fietser aanreed. Na de harde klap reed Tapmaz door met zijn beschadigde wagen. Hij verborg die in een ondergrondse parking en werd pas de volgende dag gevat. Op dat moment kon uiteraard niet meer vastgesteld worden of de ex-schepen dronken was op moment van het ongeval. Hij werd door de politie gearresteerd voor de duur van het verhoor. Tapmaz is daarna vrij gelaten en zou ondertussen in Turkije verblijven.

Gesponsorde artikelen