Left Right
scrollTop top

Piloten Brussels Airlines ditchen voorakkoord van directie en vakbonden, maar voorlopig geen stakingen deze zomer


Piloten Brussels Airlines ditchen voorakkoord van directie en vakbonden, maar voorlopig geen stakingen deze zomer

De piloten van Brussels Airlines hebben gestemd over het akkoord tussen de vakbonden en de directie na de twee stakingsdagen van vorige maand. Een meerderheid van de piloten heeft tegen gestemd. De vakbonden laten wel zitten dat ze willen blijven praten en dat er voorlopig geen nieuwe acties komen.

De vakbonden en de directie van Brussels Airlines zijn het sociaal overleg aangegaan na de stakingsdagen van 14 en 16 mei. Ze probeerden een oplossing te zoeken voor de werkdruk bij de piloten, de vraag naar een hoger loon en de netelige pensioenkwestie van de Belgische piloten. Er kwam een voorakkoord uit de bus, maar na een stemming blijkt dat 58 procent van de piloten tegen dat akkoord is. Dat meldt de VRT.

Geen nieuwe staking

De vakbonden bij Brussels Airlines melden dat ze hoe dan ook verder willen praten met de redactie en daarbij willen verdergaan op het akkoord dat nu op tafel ligt. Zo hopen de bonden de maatregelen op het vlak van meer loon en minder werkdruk versneld te kunnen invoeren. De meeste eisen van de directie zouden pas in 2019 of 2020 ingaan. De vakbonden hopen dat de piloten meer geneigd zijn om ‘ja’ te stemmen als hun eisen nog eind 2018 of begin 2019 ingevoerd worden.

Voorlopig komt er dus geen nieuwe staking. “Piloten zijn verstandige mensen”, klinkt het bij de bonden. “Zij weten dat staken in volle zomerseizoen absoluut niet slim zou zijn. Bovendien staan we dicht bij een ‘ja’. We moeten gewoon verder praten, als de directie dat wil natuurlijk.”

Topoverleg op 9 juli

Ook de directie heeft een strategische visie op de toekomst voor ogen. Op 9 juli komt Thorsten Dirks, de CEO van de goedkope luchtvaartmaatschappij Eurowings, naar Zaventem. Brussels Airlines zal in die maatschappij geïntegreerd worden. Heel wat Belgische medewerkers zijn ongerust over het integratieplannen. Over de concrete overgangsprocedure zou er na 9 juli meer duidelijk moeten zijn.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  45.576.990
 • Aantal
  doden
  1.188.787
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  412.314
 • Aantal
  doden
  11.452