UGent onderzoekt lijk van olifant Dumbo die in Planckendael stierf: doodsoorzaak nog onbekend

Planckendael Universiteit Gent olifant dumbo autopsie
Planckendael

In het dierenpark Planckendael is olifant Dumbo gestorven. De matriarch van de kudde werd 48 jaar. Haar lichaam gaat naar de UGent voor wetenschappelijk onderzoek. Dumbo was al langer ziek. Een Aziatische olifant wordt gemiddeld tussen de 50 tot 60 jaar oud. Dumbo arriveerde in 1974 op tweejarige leeftijd in de Zoo van Antwerpen. In juni 2012 verhuisde ze naar Planckendael. 

De autopsie van olifant Dumbo heeft nog niet duidelijk gemaakt hoe het dier gestorven is. Wel staat al vast dat ze niet overleed door een val. maar liefst drie studenten moesten meehelpen bij de lijkschouwing van de enorme olifant. Verder onderzoek zal gebeuren zonder studenten. Dat meldt onder meer de VRT.

Moeizame autopsie

Planckendael

Een autopsie van een olifant is geen lachertje, ook niet voor een instelling als de Universiteit Gent. Het lichaam van de olifant weegt 3 ton en 600 kilogram, maar de takels van de universiteit kunnen maar 2 ton dragen. De olifant in zijn geheel optillen, lukt dus niet, maar een poot in de lucht heffen, is wel mogelijk. “Het is belangrijk dat we tijdens de autopsie goed communiceren met onze ploeg”, klinkt het bij de universiteit. “We moeten elkaar verwittigen als we bijvoorbeeld een poot naar links of rechts bewegen. Het is echt wel uitkijken geblazen.”

Coronamaskers

Daarnaast kan het lijk van Dumbo nog drager zijn van ziektes die ook gevaarlijk zijn voor de mens. Een levende olifant kan geen geen bron van besmetting zijn, maar wanneer mensen in de organen snijden, kan de ziekte wel overgedragen worden. De onderzoekers zijn dan ook volledig ingepakt en dragen speciale maskers. Het gaat om dezelfde maskers die momenteel gebruikt worden in ziekenhuizen tijdens de coronacrisis.

Organen

Alle organen van Dumbo zullen onderzocht worden. De organen worden eerst uit het lichaam van het dier gehaald. Daarna worden ze gefotografeerd en daarna geëvalueerd.

Nog later zullen de onderzoekers een microscopisch onderzoek uitvoeren, zoals dat gebruikelijk is. Het zal nog een paar dagen duren eer de doodsoorzaak van de olifant bekend is.

Dumbo werd 48 jaar, wat redelijk oud is voor een olifant in gevangenschap. De dood van het dier zal de hiërarchie in de olifantengroep in het dierenpark Planckendael herschikken. Yu Yu Yin is de oudste, maar Kai-Mook en May Tagu eisen ook hun plaatsje op.

Gesponsorde artikelen