Left Right
scrollTop top

Planten kunnen leren en ze onthouden hun vijanden


Planten kunnen leren en ze onthouden hun vijanden

Planten kunnen leren en die kennis vervolgens onthouden, en dat hoewel ze uiteraard geen hersenen hebben. Dat blijkt uit onderzoek van de University of Western Australia.

Het onderzoek focuste op de mimosa pudica, beter bekend onder de Nederlandstalige naam kruidje-roer-mij-niet. De Latijnse naam betekent letterlijk ‘schuw’, een toepasselijke naam aangezien de bladen naar binnen vouwen bij aanraking. Het was al langer bekend dat het gebeurde door middel van signaalstoffen, maar de onderzoekers wisten nu ook aan te tonen dat de planten kunnen leren en onthouden.

De wetenschappers gebruikten die plant omdat ze zich afvroegen of die reflex zou blijven aanhouden. Ze bouwden een toestel dat waterdruppels op de plant liet vallen, zowel bij lichte als donkere omgevingen. Tot hun eigen verbazing stopte de plant met die reflex na een tijdje, eens duidelijk werd dat de druppels geen schade zouden toebrengen. Zelfs na een onderbreking van vele weken, herinnerden de planten de les die ze eerder geleerd hadden.

Geheugen

Het team, geleid door de Australische Monica Gagliano, is niet zeker hoe de planten hun kennis onthouden. Ze vermoeden dat het te maken heeft met hun signaalnetwerk op basis van calcium. Dat netwerk functioneert op eenzelfde manier als het geheugenproces van dieren. De onderzoekers vragen zich dan ook af hoe slim planten uiteindelijk kunnen worden. Al zal het waarschijnlijk niet tot een Lord of the Ringsscenario komen.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  42.606.048
 • Aantal
  doden
  1.149.702
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  305.409
 • Aantal
  doden
  10.737