Playboy-dictator die kerstmis verbood, voert nu ook de doodstraf in voor homo’s en amputatie voor stelende kinderen

Bekeerden zijn de ergsten luidt het in de volksmond, en daar is sultan Hassanal Bolkiah, een van de rijkste mensen ter wereld en de absolute heerser in het piepkleine Aziatische oliestaatje Brunei, een mooi voorbeeld van. Ooit nog een playboy die modellen en actrices van over de hele wereld invloog om zich te amuseren, heeft hij de jongste jaren schrik gekregen om zijn plaatsje in het paradijs. En dat mogen de inwoners van Brunei voelen.

Zo gaat volgende week de doodstraf voor homo’s in in Brunei. Mensen die seks hebben met iemand van hetzelfde geslacht kunnen voortaan gestenigd worden. En voor mensen die iets stelen, dreigt in het uiterste geval amputatie van een lichaamsdeel. Dat geldt zelfs voor kinderen.

De sultan regeert het land op het eiland Borneo al sinds 1967 met harde hand. De afgelopen jaren is Brunei steeds conservatiever geworden. Zo werd de verkoop van alcohol jaren geleden al verboden. In 2013 voerde sultan Bolkiah strenge islamitische wetten in, zoals dood door steniging bij overspel.

Kerstmis

n 2015 verbood de sultan het kerstfeest. Moslims die er worden betrapt op het versieren van een kerstboom, het dragen van een kerstmuts, het zingen van kerstliederen of het eten van kerststol riskeren een gevangenisstraf van vijf jaar.

De nieuwe strenge wetten op onder meer homoseksualiteit staan in nieuwe secties van Brunei’s sharia-wetgeving, die overigens alleen voor moslims geldt. De wijziging werd onopvallend aangekondigd op de website van de autoriteiten. Homoseksualiteit is in Brunei al strafbaar, maar wordt nu nog bestraft met maximaal tien jaar gevangenisstraf.

Sharia

De sultan van Brunei stelde in 2014 de sharia in voor moslims, de islamitische wetgeving. De sharia moest in drie fases worden ingevoerd: het eerste deel bevatte boetes voor bijvoorbeeld een buitenechtelijke zwangerschap of niet bidden op vrijdag. Onder zware internationale druk zette het land toen niet door met de invoering van de andere twee fases, maar nu is Brunei dat dus alsnog van plan.

Kritiek op de invoering van de sharia kreeg de schatrijke sultan vanuit zijn eigen land niet, daar hij regeert als dictator. Waarnemers zien de leeftijd van de sultan als mogelijke oorzaak voor de striktere religieuze regels. Hij wordt wat ouder en zou daarom wat punten proberen te verzamelen om ondanks al zijn zonden toch in de hemel terecht te komen.

Playboys

De sultan heeft immers een verleden dat moeilijk te rijmen valt met zijn huidige piëteit. Samen met zijn broer Jefri leefde hij jarenlang als een playboy en smeet hij miljarden dollars over de balk.

Ze kochten jets en vliegtuigen die ze vulden met polopaarden of met modellen en actrices die ze van over de hele wereld invlogen en rijkelijk beloonden. En waarmee ze zich amuseerden op een jacht dat – geen grap – ‘Tits’ heette dat ook twee speedboten aan boord had: ‘Nipple 1’ en ‘Nipple 2’.

De buitenissige levensstijl van de twee kwam aan het licht toen de sultan Jefri afzette als minister van Financiën, omdat hij 13 miljard euro achterovergedrukt zou hebben. Jefri klaagde op zijn beurt een paar van zijn Britse advocaten aan, die hem zouden hebben misleid. Tijdens de rechtszaak kwamen alle vunzige details van de playboy-broers ter sprake.

De broers hadden er in twintig jaar tijd tientallen miljarden euro’s doorheen gejast. In de jaren 90 moest de sultan het noodgedwongen wat kalmer aan gaan doen. Al zijn inkomsten kwamen van de olie, waar het ministaatje decennialang meer dan genoeg van had. Maar inmiddels is het fortuin van de sultan flink geslonken en komt het einde van het grote olieveld van Brunei in zicht.

epa
Meer
Lees meer...