Left Right
scrollTop top

PlayStation 4 tilt Battlefield 4 naar hoger niveau


PlayStation 4 tilt Battlefield 4 naar hoger niveau

Met de komst van de PlayStation 4 was het uitkijken naar wat de nieuwe console kan betekenen voor gameplay. Dat ie mooie beelden zou opleveren wisten we al, maar van mooie plaatjes alleen wordt een game niet per se beter. We gingen ietwat ongerust aan de slag met Battlefield 4. Ongerust, want hoewel Battlefield 3 een succesvolle opvolger was van Battlefield 2, had het zijn problemen. Het vierde deel in de serie lost deze euvels op en voegde daarnaast ook enkele dingen toe. 

64 spelers

Om te beginnen is het slagveld gevoelig groter. Terwijl de PS3-versie slechts 24 spelers tegelijkertijd online duldt, laat de PS4 tot 64 spelers op de speelkaart. Dat zorgt ervoor dat je altijd in de actie betrokken bent zonder lange stille momenten. In het vorige deel van de serie was het soms frustrerend om minutenlang rond te lopen zonder iemand tegen te komen, tot je nietsvermoedend werd neergeschoten door een sniper, om daarna opnieuw minutenlang rond te dwalen. Dat is niet zo in Battlefield 4, waardoor je ook echt het gevoel krijgt dat je in de strijd zit.

Battlefield 4 laat zich vlot bedienen en de fun is zoals vanouds bekend van de serie. De multiplayerkaarten brengen genoeg afwisseling en bezitten allemaal een twist. In Parcel Storm strijd je in een opwellende storm die erger wordt naarmate de tijd vordert, terwijl je op een andere kaart te maken krijgt met een brekende dam die alles onder water zet, zodat iedereen genoodzaakt is om de strijd letterlijk op een hoger niveau verder te zetten. Deze twists blijven boeiend en kunnen verrassend om de hoek komen omdat je constant rekening moet houden met de omstandigheden. Het andere team kan bovendien die evenementen gebruiken om de strijd naar zijn hand te zetten.

Commander-mode

Verder is de Commander-mode uit Battlefield 2 terug. Daarin kan iemand het slagveld van bovenaf aanschouwen en het team een steuntje in de rug geven met artillerie, voertuigen en tactische aanwijzingen. Mits verstandig en tactisch gebruik van die mogelijkheden kan het team een groot voordeel behalen.

kos

Knock, knock

Ook cool is dat je nergens veilig bent in Battlefield 4, want werkelijk alles kan aan gort geschoten worden. Het muurtje waar je achter zit te schuilen kan zo omvergeknald worden, en het gebouw waarin je zit kan instorten waardoor je het hele bouwwerk over je heen krijgt. Een basis infiltreren was nog nooit zo handig, daar je geen deur nodig hebt: je schiet gewoon zelf een gat in de muur in ware Arnold Schwarzenegger-stijl.

De teleurstelling

Waar de multiplayerervaring erg aangenaam is, daar is de singleplayer een teleurstelling. Battlefield gooit het principe van een open slagveld overboord en geeft een slappe en lineaire singleplayer in de plaats. Ondanks het feit dat je wel kan kiezen op welke manier je gebouwen infiltreert, of dat je verschillende voertuigen kan gebruiken om je een weg te banen naar je volgende doel, voelt de hele ervaring heel geforceerd aan. Het verhaal is niet om naar huis te schrijven en het is een beetje lopen van gevecht naar gevecht in weliswaar sfeervolle omgevingen.

kos

Conclusie: 8/10

Samengevat blijft ontwikkelaar Dice trouw aan de roots van de franchise: Battlefield 4 is een prachtige game waaraan je uren tot maanden plezier kan beleven. De singleplayer is echter een overbodige toevoeging die jammer genoeg teleurstelt. Fans van Battlefield 3 hebben desondanks geen enkele reden om deel 4 links te laten liggen. 

Wieland Huveneers

(0 – 2: verschrikkelijk; 3 – 4: slecht;  5 – 6. oké; 7 – 8: uitstekend; 9-10: absolute top)


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  43.944.089
 • Aantal
  doden
  1.166.685
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  333.718
 • Aantal
  doden
  10.899