Plegen de Saoedi’s stille wraak als België de Grote Moskee uit hun handen neemt? Ga er maar van uit

Plegen de Saoedi’s stille wraak als België de Grote Moskee uit hun handen neemt? Ga er maar van uit

De Grote Moskee in Brussel moet uit de handen van Saoedi-Arabië genomen worden. Dat zegt de onderzoekscommissie 22/3 in haar aanbevelingen. En minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) wil die gaan uitvoeren. Want de Saoedi’s verspreiden met hun wahabisme een extreme vorm van de islam die aanleunt bij de salafisten die terreurdaden plegen. Alleen, diplomatiek zou België wel eens een terugslag kunnen krijgen…

België geeft sinds de jaren 60 in hartje Brussel een groot stuk grond en gebouw in bruikleen aan Saoedi-Arabië om er de ‘Grote Moskee’ uit te baten. De moskee, en het bijhorende Islamitisch en Cultureel Centrum (ICC) staan onder rechtstreeks bevel van Riyadh, de Saoedische hoofdstad. Het was bij een staatsbezoek van de Saoedische koning in 1967 dat de diepgelovige koning Boudewijn de zaak cadeau deed aan z’n Saoedische tegenhanger.

Maar de parlementaire onderzoekscommissie van de aanslagen van 22/3 wil de invloed van de Saoedi’s aan banden leggen. “Vanop onze eigendom verspreiden ze de wahabitische islam die onze wetten ondergeschikt acht aan de religie. Dat is onaanvaardbaar”, zei commissievoorzitter Patrick Dewael (Open Vld) daarover.

Vooral het bijhorende Islamitisch Cultureel Centrum speelt volgens experten een sleutelrol in de verspreiding van een radicale vorm van de islam (het wahabisme). En het is die extreme vorm van de islam die ook door de volgelingen van IS wordt aangehangen. Het is Jan Jambon (N-VA), die als minister van Binnenlandse Zaken de aanbevelingen van de commissie moet uitvoeren. Hij heeft al aangegeven “dat volledig te willen gaan doen”, inclusief het terugdringen van de Saoedi’s.

Het kan een moskee blijven, met een softere vorm van islam

Echt evident is dat wel niet, zo schrijft De Standaard. Er zijn wel een paar goede juridische argumenten om de Grote Moskee niet meer te willen steunen. In 1967 was er nog geen sprake van erkenningen van moskeeën. Intussen is er ook een moslimexecutieve gekomen. Maar dan nog is het opletten dat de vrijheid van godsdienst niet ondergraven wordt.

Bijna zeker blijft het gebouw wel een moskee, maar dan wel voor alle Belgische moslims, en met een veel ‘softere’ vorm van de islam die er gepredikt wordt.

Alleen, de Saoedi’s zullen het allemaal niet graag zien gebeuren. Voor hen dreigt een gevaarlijk precedent: op dergelijke symbolische manier uit een Europees land gezet worden met een belangrijk wahabitisch centrum. Het zou wel eens een voorbeeld kunnen worden dat andere landen overnemen. Uiteraard willen de Saoedi’s niet verantwoordelijk zijn voor het verspreiden van de IS en terrorisme, maar het gezichtsverlies is toch bijzonder groot. En het zou grote gevolgen kunnen hebben. Want het Arabische koninkrijk heeft erg veel invloed in de Arabische wereld, dankzij haar geld.

Welke diplomatieke prijs betalen we?

België zit diplomatiek in een belangrijke prestigerace: een zitje in de VN-Veiligheidsraad de komende twee jaar, vanaf 2018. Er zijn daarvoor nog drie kandidaten in de ‘Europese’ groep, voor twee plaatsen. Duitsland heeft zeker een plekje, maar het andere zitje is een race tussen België en Israël. Dat laatste land heeft nog nooit in de Veiligheidsraad gezeten, de troebele relatie met de moslimwereld zit daar voor iets tussen. Bij de VN heeft elk land één stem.

Maar achter de schermen is één en ander aan het schuiven. Want hoewel ze officieel gezworen vijanden zijn, en zelfs geen ambassades hebben in elkaars landen, is er steeds meer toenadering tussen Israël en Saoudi-Arabië. Beiden hebben dezelfde erfvijand: het Sjiitische Iran. Een Belgisch-Saoedi’s conflict is enkel maar in het voordeel van de Israeli’s. En uiteraard zijn er nog andere methodes voor de Saoedi’s om België te treffen. Zo zijn er permanent investering in de Antwerpse petrochemie, waar Saoedi-Arabië tussen zit. Die geldkraan zou dichtgedraaid kunnen worden.

Gesponsorde artikelen