Plots heeft Google het gedaan: celebs eisen 100 miljoen voor gelekte naaktfoto’s van iCloud

Plots heeft Google het gedaan: celebs eisen 100 miljoen voor gelekte naaktfoto’s van iCloud

Een advocaat dreigt in naam van de gehackte celebs om Google te vervolgen voor 100 miljoen dollar, tenzij de zoekmachine de gelekte naaktfoto’s verwijdert. Die beelden hebben hackers via iCloud buit gemaakt en na Apple staat nu dus ook Google onder druk. Veel beelden zijn nog steeds gemakkelijk te vinden ondanks verschillende verzoeken om ze te blokkeren.

Dat de gelekte naaktbeelden van celebs zoals Jennifer Lawrence, Rihanna en Kate Upton nog een staartje zouden krijgen, dat stond wel vast. Maar plots wordt ook Google in de soap betrokken. Hollywood-advocaat Marty Singer vertegenwoordigt een tiental getroffen celebs die vinden dat de zoekmachine miljoenen verdient door de diefstal waarvan zij het slachtoffer zijn. Hackers gingen vorige maand aan de haal met naaktfoto’s die tientallen celebrities via iCloud hadden opgeslagen. Ze gebruikten een probleem in het paswoordsysteem van Apple en kregen toegang tot de backup files.

De advocaat stelt in een brief naar Google dat hij werkt voor verschillende vrouwelijke celebs, gaande van actrices tot modellen, maar hij verduidelijkt niet om wie het gaat. Ze zouden meteen na het lekken van de foto’s gevraagd hebben om de beelden weg te halen, maar dat heeft Google tot op heden nog niet gedaan. De foto’s zijn immers nog steeds te vinden via YouTube en Blogger. In de brief gebruikt de advocaat harde taal. Hij zegt dat het bedrijf “miljoenen verdient door vrouwen tot slachtoffer te maken” en zich schuldig maakt aan “flagrant onethisch gedrag”.

Hoe schuldig is Google?

Het is natuurlijk de vraag of Google wel zelf volledig verantwoordelijk is voor het voortbestaan van de foto’s. De mannen achter de knoppen bepalen immers niet zelf wat de zoekmachine toont en wat niet, dat doet het algoritme waarmee Google werkt. En zo detecteert de site enkel wat andere mensen op het web hebben geplaatst. Bij Google hebben ze voor zover bekend nog niet gereageerd op de brief.

Het is ook niet de eerste keer dat het bedrijf kritiek krijgt omdat de beelden nog steeds terug te vinden zijn. Onder andere de vriend van Kate Upton, baseballspeler Justin Verlander, heeft al een verzoek tot verwijdering ingediend met de vraag om alle sites die de foto’s aanbieden uit de zoeklijst te schrappen. Google zou ongeveer de helft van die verzoeken geweigerd hebben, zodat heel wat beelden nog steeds gemakkelijk terug te vinden zijn.

Bij Apple is enkele dagen na de onthulling van het lek al ingegrepen om de Cloud veiliger te maken. Zo zijn er meer mogelijkheden om paswoorden te beschermen en kan je een notificatie krijgen van zodra iemand je paswoord probeert te veranderen of ingelogd wordt met een onbekend toestel.

Gesponsorde artikelen