Plots komt iedereen met gezondheidsdiensten: Google sleutelt aan Fit

Plots komt iedereen met gezondheidsdiensten: Google sleutelt aan Fit

De grote technologiebedrijven die fors inzetten op je gezondheidsdata, het lijkt wel de trend van 2014 te worden. Apple kondigde vorige week HealthKit aan, Samsung recent Sami, en Forbes meldt nu dat Google Fit later deze maand zal worden voorgesteld.

Volgens Forbes hebben meerdere bronnen onafhankelijk van elkaar verklaard dat Google later deze maand op de eigen ontwikkelaarsconferentie I/O een nieuwe dienst met de naam Fit zal lanceren. Die moet allerlei data van populaire fitnesstrackers en gezondheidsapplicaties verzamelen, analyseren en weergeven aan de gebruiker. Om dat mogelijk te maken, zouden al akkoorden gesloten zijn met de makers van draagbare apparaten.

Enerzijds zal Google de nieuwe dienst willen inbouwen in Android, het mobiele besturingssysteem van smartphones en tablet, net als in Android Wear, de term voor de nieuwe draagbare apparaten zoals armbanden en horloges die zullen uitkomen. Anderzijds zouden toestellen van andere fabrikanten de data van bijvoorbeeld hartslagmonitoren met Googles servers kunnen delen, zodat het potentiĆ«le ecosysteem voor Fit opeens heel wat groter wordt.

Applicatie?

Het is nog onduidelijk of Google Fit een integraal onderdeel van Android wordt, of eerder als losse applicatie beschikbaar zal worden. Die tweede mogelijkheid lijkt realistischer, omdat Google de afgelopen jaren steeds meer functies lostrekt uit het besturingssysteem. Op die manier kunnen de applicaties individueel makkelijker en sneller een update krijgen, zonder dat het volledige besturingssysteem vernieuwd moet worden.

Het is overigens niet de eerste keer dat Google met een gezondheidsdienst komt. De techreus moest in 2012 echter de stekker uit Google Health trekken omdat de dienst nooit wist aan te slaan. Maar nu zijn we twee jaar later en gezondheidsapplicaties zijn plots hot. Zo kondigden Apple en Samsung, naast Google momenteel de grootste spelers in de mobiele sector, respectievelijk HealthKit en Sami aan. Dat zijn vergelijkbare platforms die later dit jaar op de markt moeten komen. Naar verwachting komt ook Microsoft met zo’n dienst, aangezien het bedrijf uit Redmond over enkele maanden een eigen slim horloge zal lanceren dat je hartslag kan monitoren.

Sensoren

Dat die grote spelers nu met zulke diensten komen is ook weer niet verwonderlijk. Steeds meer komt de focus van de mobiele sector op sensoren. Je smartphone zit er al vol van, en nu smartwatches op het punt van doorbraak staan op de mainstreammarkt zal dat effect enkel maar vergroten. Het zou niet heel erg verrassend zijn als we over enkele jaren onze verschillende lichaamsfuncties kunnen analyseren op onze smartphone. Die kan je dan waarschuwen indien je bijvoorbeeld een hartaanval krijgt. Of meer: ineens de ziekenwagen bellen.

Gesponsorde artikelen