Podcasts over film en muziek: dit zijn onze 9 favorieten

Podcasts zijn razend populair. Met honderden onderwerpen en thema’s is het soms moeilijk om door het bos de bomen nog te zien, dus helpen wij graag een handje. Dit zijn onze favoriete podcasts over film en muziek.

A Cast Of KingsGame of Thrones

Zoals de naam al doet vermoeden, gaat deze podcast over de HBO-serie Game of Thrones. De twee presentatoren Dave Chen en Joanna Robinson geven bij iedere nieuwe aflevering hun ongezouten mening. Soms prijzen ze de serie de hemel in, soms breken ze die volledig af. Maar ze blijven vooral liefhebbers van de populaire serie. Als je de theorieën en complotten van andere mensen wil horen, dan is dit een aanrader. Zeker wanneer je vriend of vriendin weer gek wordt van al je Game of Thrones-praat, is dit de perfecte oplossing om je enthousiasme te delen.

A Cast Of Kings is een Engelstalige podcast en is te beluisteren op Spotify en Apple Podcasts.

How Did This Get Made?

Een niet zo typische filmpodcast is How Did This Get Made?. In die podcast gaan presentatoren Paul Scheer, June Diane Raphael en Jason Mantzoukas op zoek naar de slechtste films ooit, en gaan daarmee aan de slag. In elke nieuwe aflevering, die om de twee weken verschijnt, hebben ze het over een andere filmflop. Na de besprekingen gaat een van de presentatoren altijd op zoek naar ‘second opinions’. Dat doet die in de vorm van positieve recensies op Amazon. Wat drijft sommige mensen om die film dan juist wel goed te vinden? How Did This Get Made? spot een beetje met de filmwereld, en zijn minder goede kanten. Dat doen ze natuurlijk met maar één hamvraag: “Hoe hebben ze dit ooit mogen maken?”

How Did This Get Made? is een humoristische Engelstalige podcast van Earwolf en is te beluisteren op Spotify en Apple Podcasts.

De Filmbelgen

In deze lijst staat natuurlijk ook een filmpodcast van eigen bodem. De Filmbelgen is een Vlaamse podcast van Jef en Cédric. De twee vrienden delen iedere aflevering hun liefde en passie voor film. Zo praten ze onder andere over Danny DeVito en Keanu Reeves, hebben ze het in hun specials over de Oscars of de beste films van 2019 en hebben ze ook een rubriek met de naam Het Vriendenboekje. Daarin spreken de Filmbelgen af met een bekende of minder bekende gast die op zijn beurt het vriendenboekje mag invullen, en zo over zijn diepste filmgeheimen babbelt.

De Filmbelgen is een Nederlandstalige podcast, en is te beluisteren op Spotify, Apple Podcasts en YouTube.

Scriptnotes

Iedere week gaan screenwriters John August en Craig Mazin dieper in op het schrijven van een filmscenario. Ze bespreken dingen die interessant zijn voor beginnende scenarioschrijvers en mensen die er geïnteresseerd in zijn. Ze beginnen van het begin, en geven de beste tips om jezelf aan het schrijven te krijgen. De laatste 20 afleveringen zijn steeds gratis beschikbaar op je favoriete podcast-apps, maar de volledige catalogus staat achter een betaalmuur op hun website.

Een interessante podcast voor wie graag schrijft, of voor wie veel ambitie heeft om het ver te schoppen in de filmwereld. De podcast bevat soms ook interviews met scenarioschrijvers van de grootste films, zoals Frozen en Little Women.

Scriptnotes is een educatieve Engelstalige podcast van Earwolf en is te beluisteren op Spotify en Apple Podcasts, of via de site.

The Original Soundtrack

Om de overgang tussen film- en muziekpodcasts vlot te laten verlopen, staat The Original Soundtrack met Robin Broos en Jeroen Struys op deze plek in de lijst. In deze podcast van radiozender Klara hebben journalisten Robin Broos en Jeroen Struys het over filmmuziek. De ene werkt bij De Standaard, de andere bij De Morgen, maar toch slaan ze voor deze podcast de handen in elkaar.

De twee journalisten gaan elke aflevering op zoek naar de beste en meest nostalgische filmmuziek binnen één thema. Van ‘flikken’ tot ‘erotiek’ en van ‘de maan’ tot ‘drank en drugs’. Het interessante aan deze podcast is de afwisseling tussen muziek en achtergrond. Broos en Struys geven bij iedere soundtrack een gevatte en duidelijke uitleg over de film waar de muziek bijhoort, en laten de songs ook lang genoeg aan bod komen. De perfecte plek, dus, om nieuwe films of nieuwe soundtracks te ontdekken.

The Original Soundtrack met Robin Broos en Jeroen Struys is een Nederlandstalige podcast van Klara, en is te beluisteren op Spotify en Apple Podcasts.

Disgraceland

Disgraceland is een podcast over muzikanten met een duister kantje. Over hoe ze wegkomen met slecht gedrag en misdaden.

De podcast mengt muziekgeschiedenis met waargebeurde feiten en een beetje fictie. Door dat streepje fictie is de podcast ook entertainend bedoeld, en niet journalistiek. De uitzending is gebaseerd op waargebeurde feiten, maar is wel afgewerkt met een snufje fictie. De afleveringen duren meestal ongeveer een halfuurtje en behandelen de meest gekke criminele verhalen van de bekendste muzieksterren. Voorbeelden zijn: Whitney Houston, Bob Marley, Amy Winehouse en Kurt Cobain.

Disgraced is een Engelstalige podcast van iHeart Radio en is te beluisteren op Spotify en Apple Podcasts.

Popcast

Popcast is een podcast van de Amerikaanse krant The New York Times en gaat meestal over het laatste muzieknieuws. Presentator Jon Caramanica is zelf muziekkenner en journalist bij de Times en wordt iedere week vergezeld door een co-presentator. Dat is vaak iemand die de artiest of het genre waarover het in die aflevering gaat iets beter kent. Het fijne aan deze podcast is dat ze elk muziekgenre coveren. Voor iedereen wat wils.

Popcast is een Engelstalige podcast van The New York Times en is te beluisteren op Spotify en Apple Podcasts.

Questlove Supreme

Muzikant Questlove is vooral bekend als drummer van The Roots, de band die The Tonight Show with Jimmy Fallon van muziek voorziet. De drummer is daarnaast ook auteur en is een wandelende encyclopedie wat muziek betreft.

In de podcast Questlove Supreme gaat hij in gesprek met bekende gasten, zoals Jimmy Fallon en Michelle Obama, en neemt hen mee in de wereld van muziek. Questlove heeft zelf muziek gestudeerd aan de NYU, maar slaagt erin om zijn kennis af te wisselen met diepgaande interviews, humor, en natuurlijk … muziek.

Questlove Supreme is een Engelstalige podcast van iHeart Radio en is te beluisteren op Spotify en Apple Podcasts.

George Ezra & Friends

Ook alsmaar meer muzikanten wagen zich aan de wereld van de podcasts. Eentje daarvan is zanger George Ezra. De Britse zanger gaat in zijn podcast George Ezra & Friends praten met collega-muzikanten. Hij heeft de voorbije twee jaar al een aardig lijstje kunnen strikken. Zo begon zijn serie ooit met zanger Ed Sheeran en heeft hij ondertussen onder andere Niall Horan, Ellie Goulding, Sam Smith, Lily Allen en Sir Elton John mogen ontvangen.

George Ezra & Friends is een Engelstalige podcast en is te beluisteren op Spotify en Apple Podcasts.

Meer
Lees meer...