Podcasts: onze 9 favorieten over sport

onze 11 favoriete sportpodcastskopie
Pixabay

Podcasts zijn aan een enorme opmars bezig. Iedereen lijkt ze wel te luisteren. Met honderden onderwerpen en thema’s is het soms moeilijk om door het bos de bomen nog te zien, dus helpen wij graag een handje. Dit zijn onze favoriete podcasts over sport.

Sjotcast

Eén van de populairste sporten in ons land is en blijft voetbal. In Sjotcast hebben drie sportjournalisten van Het Nieuwsblad het over de Belgische voetbalcompetitie, de Rode Duivels, internationale vedetten en alles wat nog maar een beetje met de sport te maken heeft. De drie journalisten slagen er in om de voetballiefhebbers nog een extra portie voetbal te geven op een fijne manier.

Sjotcast is een Nederlandstalige podcast van Het Nieuwsblad en is te beluisteren op Apple Podcasts en Spotify.

The Football Ramble

Nu we toch over voetbal bezig zijn. Ook over de Engelse Premier League valt veel te vertellen. Op dat vlak is The Football Ramble een aanrader. Daarin gaan presentatoren Marcus Speller, Luke Moore, Pete Donaldson en Jim Campbell op zoek naar de leukste verhalen uit het voetbal. Hun focus ligt op de Engelse Premier League, maar ook de Spaanse, Italiaanse, Duitse en Schotse competitie komen aan bod. De podcast heeft ook een rubriek waarin ze het hebben over belangrijke wedstrijden van vroeger, dat zijn fijne uitzendingen om nostalgie op te roepen of om je voetbalkennis voor de volgende quiz bij te schaven.

The Football Ramble is een Engelstalige podcast en is te beluisteren op Spotify en Apple Podcasts.

Croqueta

Om ons voetballijstje af te sluiten, gaan we naar Spanje! Of ja, naar het Spaanse voetbal. In Croqueta hebben journalisten Koen Frans en Michael Van Vaerenbergh het iedere week over de magie van de Spaanse La Liga. Een competitie waar vaak alleen de ploegen FC Barcelona, Real Madrid en Atlético Madrid ter sprake komen, maar dat is iets dat Croqueta wil vermijden. De Spaanse competitie is een kunst op zich, en iedereen die deze podcast luistert wordt daar dubbel en dik van overtuigd.

Croqueta is een Nederlandstalige podcast en is te beluisteren op Spotify en Apple Podcasts.

El Tarangu

De tweede sport in het rijtje is natuurlijk wielrennen. Eén van onze favoriete podcasts is zonder twijfel El Tarangu. Daarin gaat het niet specifiek over wielerwedstrijden en ploegen, maar over een specifiek verhaal uit de geschiedenis van de sport.

De podcast vertelt het merkwaardige verhaal van een ontmoeting tussen Lucien Van Impe en José Manuel Fuente. Een afspraak tussen twee oud-wielrenners, op zich niks speciaals, maar Fuente is officieel wel al zeven jaar dood. De wielrenner werd in 1996 begraven, en dook in 2003 op in het Vlaamse Geraardsbergen. In dit verhaal gaat Filip Osselaer op zoek naar de waarheid rond de wielrenner, en reist hij daarvoor tussen de Noord-Spaanse stranden en de bruine caféetjes in de Vlaamse Ardennen.

El Tarangu is een Nederlandstalige podcast van SCHIK/vpro en is te beluisteren op Spotify en Apple Music.

Tommeke, wat doe je nu?

De tweede wielerpodcast is er eentje over een van onze meest bekende wielrenners. In Tommeke, wat doe je nu? vertelt journalist Christophe Vandegoor over de carrière van Tom Boonen. Van het begin, tot zijn allerlaatste rit in 2017. Het fijne aan deze podcast is het gebruik van het archief, waaronder de nostalgische uitspraak “Tommeke, wat doe je nu” natuurlijk. Een verhaal over de ups en downs in Toms carrière, en vooral over zijn liefde voor de wielersport.

Tommeke, wat doe je nu? is een Nederlandstalige podcast van Radio 1 en is te beluisteren op Spotify en Apple Podcasts.

Formule 1-podcast

Ook Formule 1 blijft voor velen een belangrijke sport. Daarom in het lijstje ook de bekendste Formule 1-podcast van onze Noorderburen. In de Formule 1-podcast deelt presentator Amber Brantsen vooral analyses, feiten en andere verhalen. Dat doet ze samen met oud-coureur Jan Lammers en verslaggever Louis Dekker. Na iedere belangrijke wedstrijd, of Grand Prix, staat er een nieuwe aflevering online. Meestal met wat extra aandacht voor hun landgenoot, Max Verstappen.

NOS Formule 1-podcast is een Nederlandstalige podcast van NOS en is te beluisteren op Spotify en Apple Podcasts.

The Ringer-podcasts

In deze lijst ook een grootmeester in de podcasts over Amerikaanse sporten! The Ringer is een platform waarop verschillende podcasts over de belangrijkste Amerikaanse sporten te vinden zijn. Vooral basketbal, baseball en American Football komen aan bod.

De podcasts coveren zowel recente gebeurtenissen, als de meest opvallende verhalen uit het verleden, en doen dat zowel in de vorm van interviews als door zelf analyses te maken. Over bijna alles wat je je maar kan bedenken over en rond de bekendste Amerikaanse sporten, bestaat een The Ringer-podcast. Het podcast-netwerk is onlangs overgekocht door Spotify, om hun aanbod nog te laten groeien. Daarmee wordt Spotify een van de grootste podcast ‘leveranciers‘.

The Ringer is een Engelstalig podcast-platform en is te beluisteren op Spotify of de site van The Ringer.

Sporting Witness

Voor wie weinig tijd heeft, is Sporting Witness een perfecte optie. In deze podcast-reeks kan je nostalgische sportmomenten herbeleven in minder dan 10 minuten. Iedere uitzending gaat over een ander onderwerp, van sportbeha’s tot Mike Tyson en van voetbal tijdens de Zuid-Afrikaanse Apartheid tot het succes van het Nigeriaanse vrouwenvoetbal.

Deze podcast is voor sportliefhebbers met weinig tijd, maar met een nieuwsgierige blik op de wereld. De uitzendingen geven je een inkijk in de geschiedenis van de sport, en alles wat daarmee samenvalt. Over hoe sport meer wordt dan een bijzaak, en over hoe het mensen bij elkaar kan brengen.

Sporting Witness is een Engelstalige podcast van BBC en is te beluisteren op Spotify, Apple Podcasts en de website van BBC.

The Real Science of Sport

Een andere interessante podcast over de wereld van sporters, en alles daarrond, is The Real Science of Sport. Een podcast waarin sportwetenschapper Professor Ross Rucker samen met gepensioneerde sportjournalist David Epstein alle sportmythes onderzoeken. Van atletiek tot voetbal, van rugby tot wielrennen enzovoort. De twee gaan dieper in op het leven als topsporter, wat het doet met je lichaam, welke beweringen waar en niet waar zijn, en nog veel meer wetenschappelijke onderzoeken. Soms aangevuld met interviews met andere experts, afhankelijk van het onderwerp. De podcast is er wel eentje om je aandacht bij te houden, want soms verloopt het redelijk technisch. Eentje voor de echte sportnerds dus.

The Real Science of Sport is een Engelstalige podcast en is te beluisteren op Spotify en Apple Podcasts.

Gesponsorde artikelen