Poging tot machtsgreep in Venezuela: oppositieleider Guaidó roept leger en aanhangers op tot actie

Poging tot machtsgreep in Venezuela: oppositieleider Guaidó roept leger en aanhangers op tot actie

In de Venezolaanse hoofdstad Caracas is het conflict tussen de linkse president Nicolás Maduro en zijn conservatieve rivaal en en zelfverklaard interim-president Juan Guaidó uit de hand gelopen. Guaidó heeft het leger gevraagd om hem te steunen en Maduro te verdrijven. Het lijkt erop dat Guaidó een staatsgreep wil uitlokken. Maduro en Guaidó vragen nu allebei dat hun aanhangers en militairen op straat komen om hun kant te kiezen. Het regime van Maduro meldt dat het “een kleine groep van verraders zal neerslaan”.

Of deze couppoging van Guaidó een succes wordt, is nog lang niet zeker. Het lijkt er ook niet op dat er een grote mensenmassa de straat op is gegaan. Dat meldt onder andere de Britse krant The Guardian en de New York Times. De overheid, onder leiding van Maduro, zou alle sociale media aan banden proberen te leggen, waardoor het lastig is om informatie te verkrijgen.

(Lees hier meer over de ernstige problemen waar Venezuela de jongste tijd mee te maken heeft.)

Nationale Garde rijdt op mensen in

In de buurt van de militaire basis La Carlota in de hoofdstad zijn demonstranten in conflict gekomen met de Nationale Garde, die Maduro steunt. Er zijn beelden vrijgegeven van een militair voertuig dat op mensen inrijdt. Bovendien wordt er traangas en een waterkanon ingezet op de betogers.

(Toen Guaidó zichzelf uitriep tot president kreeg hij meteen steun van Trump.)

Oproep tot actie

Een aantal Guaidó-aanhangers staan op een plein in de wijk Altamira in Caracas, waar de oppositie traditiegetrouw manifestaties houdt. “Nu is het moment”, zei Guaidó daar. “Vandaag is ons duidelijk geworden dat het leger achter het volk staat en niet achter de dictator.”

De oppositieleider zei pas nog in een video op sociale media dat het leger op straat moet komen “om de Venezolaanse grondwet te verdedigen”.

Of het leger Guaidó zal steunen, is nog niet duidelijk. De regering van Maduro spreekt van “een kleine groep militaire verraders”. Minister van Defensie Rodríguez meldt dat het leger “stevig achter de grondwet en de legitieme autoriteiten blijft staan”.

(Lees hier hoe Maduro vorig jaar de verkiezingen won terwijl het hele land honger heeft.)

Reactie Maduro

President Maduro hield zich lang stil, maar heeft nu op in een tweet geschreven dat hij met militaire leiders heeft gesproken en dat ze hem “volledige loyaliteit” hebben getoond.

Of die bewering van Maduro iets waard is, zal nog moeten blijken, want zowel Guaidó als Maduro proberen momenteel het leger en de bevolking van hun gelijk te overtuigen.

Provocatie van Guaidó

Guaidó was tijdens de oproep in de aanwezigheid van zijn mentor Leopoldo López. Dat is een provocatie naar Maduro toe, want López zit in huisarrest, omdat hij als oppositieleider tegenstanders van Maduro zou hebben aangezet tot rellen.

López was niet meer in het openbaar verschenen sinds 2014 en beweerde dat hij door het leger bevrijd werd. Morgen staat een grote anti-regeringsbetoging gepland.

Gesponsorde artikelen