‘Pokémon Go’ 1 miljard keer gedownload: 5 redenen waarom deze game goed voor je is

Niantic

Het populaire smartphonespel ‘Pokémon Go’ is meer dan één miljard keer gedownload. Het spel zag in juli 2016 het daglicht en was meteen een razend succes. Enkele redenen waarom massaal pokémon vangen écht wel goed voor je is.

In een Japans filmpje laat de Pokémon Company weten dat Pokémon Go wereldwijd al 1 miljard keer gedownload is. Het spel kende een gestage klim. Twee maanden na de introductie was Pokémon Go al 500 miljoen keer gedownload. Tegen februari 2017 zat ontwikkelaar Niantic aan 650 miljoen downloads en tegen mei 2018 aan 800 miljoen downloads.

Binnenkort worden er trouwens enkele nieuwigheden geïntroduceerd in Pokemon Go. Zo is er tot 2 september een shiny versie te vangen van de legendarische pokémon Rayquaza uit de GameBoy-spelletjes Pokemon Ruby, Sapphire en Emerald.

Hier zijn 5 redenen waarom Pokémon Go een constructief spel is.

1. Je komt buiten in de zon

Niantic

Als kind zaten velen onder ons uren binnen Pokémon te spelen op de GameBoy. Met Pokémon Go is dat net omgekeerd. Zo moet je pokémon op verschillende locaties zien te vangen via je smartphone. Bovendien moet je af en toe Pokéstops bezoeken om bijvoorbeeld Pokéballs te kopen. Wie Pokémon Go speelt, zal dus geen tekort krijgen aan vitamine D.

2. Fysieke activiteit

Niantic

Pokémon Go motiveert gebruikers om op een leuke manier aan beweging te doen. Wanneer je een Pokémon-ei wil laten uitkomen, moet je bijvoorbeeld een afstand wandelen tot wel 10 kilometer. Je kan ook een ‘Pokémon GO Plus’-badge kopen, wat eigenlijk niet veel meer is dan een stappenteller. Sinds kort is zelfs de term ‘gamification’ in trek, een taakje of fysieke activiteit uit het dagelijks leven in een spelletje veranderen.

3. Je verkent de natuur

Door middel van ‘gamification’ zorgt Pokémon Go voor extra redenen om de natuur en het groen op te zoeken. Niet alle pokémon zijn in hetzelfde gebied te vinden. Pokémon van het type water zijn bijvoorbeeld te vinden dichtbij zeeën, rivieren en vijvers. Voor sommige pokémon moet je dan weer in het bos zijn en voor andere in de bergen. In de natuur zijn, heeft tal van gezondheidsvoordelen. Zo is het goed voor je luchtwegen, je hersenen en je psychologisch welbevinden.

4. Sociale interactie

Niantic

Met anderen omgaan, is niet altijd gemakkelijk, zeker voor gamers die het gewoon zijn om op een virtuele manier met hun vrienden te praten. Zowat elk aspect van Pokémon Go lokt sociale interactie uit, bijvoorbeeld aan Pokéstops en gyms. Psychiaters suggereerden eerder al dat het een goed idee is voor extreem introverte mensen of mensen met een sociale fobie om Pokémon Go te spelen. Op die manier kom je in contact met mensen met gelijkaardige interesses, waardoor de drempel lager ligt om in interactie te treden. Bovendien hebben spelers het gevoel dat ze ergens bij horen.

5. Training voor de hersenen

Niantic

Videospelletjes kunnen onze cognitieve vaardigheden verbeteren. En dat is niet uit de lucht gegrepen als het op Pokémon Go aankomt. Zo blijkt uit een Spaanse wetenschappelijke studie dat tieners op sociaal en cognitief vlak intelligenter waren wanneer ze Pokémon Go speelden. 

Op vlak van wiskundig en taalkundig denkvermogen en geheugen was er geen verbetering. Het spreekt voor zich dat Pokémon Go ook navigatievaardigheden bevordert. Zo moeten spelers via de GPS-functie van hun smartphone achter pokémon lopen.

Gesponsorde artikelen