Pokémon GO zal onze samenleving veranderen

Pokémon GO zal onze samenleving veranderen

Toen in 1999 Pokémon Red en Blue voor de Game Boy bij ons op de markt kwamen, werd de genialiteit van het Pokémonconcept gauw duidelijk. Een virtuele wereld waarin je als jonge gast of griet op ontdekkingstocht gaat om beestjes te vangen, ze te trainen en ermee te vechten. Geniaal. Wie heeft het nooit gedroomd: “F*ck it, ik word gewoon Pokémon-trainer!” Wel, vanaf nu is dat mogelijk. In de echte wereld. En dat gaat onze samenleving veranderen. En dat is prachtig.

Crazy. Nu al. Pokémon GO – de nieuwste telg in de legendarische Pokémonfamilie – is officieel nog niet eens gelanceerd in West-Europa. Toch liepen het afgelopen weekend al talloze jongeren (én ouderen) gebiologeerd te staren naar hun smartphone in onze Vlaamse steden. Via een omweggetje bleek het niet zo moeilijk om het spel ook hier te downloaden.

I will travel across the land, searching far and wide

Pokémon GO zet de gamewereld helemaal op z’n kop. ’t Is te zeggen, is dit eigenlijk nog wel een game? De grens tussen realiteit en virtualiteit vervaagt volledig. Afgesloten van de buitenwereld, onderuitgezakt in je zetel, met een zware koptelefoon op je hoofd en een controller in je klamme handen naar je televisiescherm staren, dat is vanaf nu passé. Nintendo liet ons met de Wii al wat bewegen, maar wat we nu zien gaat vele stappen verder. De hort op. Het veld in. Je moét buitenkomen. Gotta catch ‘em all? Dat zal niet lukken als je rond je eigen kerktoren blijft dwalen. Magmar moet op de Eyjafjallajökull leven. Voor een Lapras is een B-dagtripje naar de zee dan weer voldoende. Al spelend zullen we de wereld ontdekken.

Pokémon GO maakt gamen terug écht sociaal. Want alleen red je het niet. Je strijdt samen met je makkers in een team. Pokémon GO laat ons inderdaad terugkeren naar die nostalgische tijd van samen met je vriendjes buiten spelen (als die tijd al ooit helemaal zou weggeweest zijn). De uitdagingen zijn onuitputtelijk. Je gaat samen met je makkers op ontdekkingstocht in de Blankenbergse duinen, om voor eens en voor altijd af te rekenen met die onoverwinnelijke Sandslash. Je spreekt af met je collega-trainers, springt de fiets op en gaat samen die gym aan de kerk van buurgemeente Y of Z veroveren. Arm in arm, we’ll win the fight, it’s always been our dream.

Het is dan ook een kwestie van tijd vooraleer de eerste masterthesissen en doctoraten in de sociologie over Pokémon GO zullen opduiken. Deze game is immers een echte gamechanger. Nog veel meer dan Tinder voor een ommekeer in de datingscene heeft gezorgd, zal Pokémon GO dat doen voor de ontwikkeling van de jeugd. Worden onze jongeren ondernemender, socialer, gezonder? Ik ben benieuwd. Hopelijk stoppen ze wel niet midden op de snelweg om een Pikachu te vangen. Want verkeersonveiliger kan ook wel, met zo’n smartphone permanent voor je neus.

Dit is nog maar het begin

Laat ons eerlijk zijn: eigenlijk is Pokémon GO nog maar flauw uitgewerkt. Grafisch gedateerd en ook qua spelopties is het maar magertjes. Een aantal kerneigenschappen van de Pokémongames zijn (nog) niet uitgewerkt: Pokémon levellen door te vechten en ze zo laten evolueren, battles tegen andere trainers die je op straat tegenkomt, 2-tegen-2-battles, de meer dan 500 Pokémon na de 150 eerste, … Er is nog véél progressie mogelijk en nodig.

Maar herejezus, wat een potentieel heeft dit spel! Het is toch echt niet te ver gedacht om te beweren (lees: hopen) dat het scherm van je smartphone snel plaats zal ruimen voor een verbeterde versie van de Google Glass? Niet meer onhandig met je gsm voor je neus staan mikken , maar échte virtual reality. En als de technologie nog wat verder vordert worden de Pokémon gewoon als hologrammen in het struikgewas geprojecteerd. Waarna je met een gracieuze en welgemikte armbeweging een échte Pokéball tegen het opgedoken creatuurtje gooit. Die je hebt gekocht in een real-life Poké Mart. Die tussen een aantal gebouwen ligt die tot gym en pokécenter zijn omgebouwd. Een marktsector zal rond het hele gebeuren ontstaan. Misschien zullen jongeren echt kunnen zeggen: “F*ck it, ik word gewoon Pokémon Trainer!” En daar dan nog geld mee verdienen ook (eventueel na promotie tot lid van de Elite Four).

Mensen houden van ontdekkingstochten, ze houden van het spelen met hun huisdieren, ze houden ervan om samen met vrienden aan ploegsport te doen. Kortom: Pokémon is puur goud! Nintendo mag zich in de handen wrijven. Pokémon zal alomtegenwoordig worden in de echte wereld. En als je er toch even genoeg van hebt wanneer zo’n vervelende Zubat plots voor je opduikt na een nachtje stappen, dan kan je nog altijd gaan lopen. Run. Got away safely!

Gesponsorde artikelen