Agenten op straat in Brussel tegen kritiek op politiegeweld: geen steun van vakbond

Voor het Justitiepaleis in Brussel hebben vandaag zo’n 300 politieagenten betoogd. Ze kanten zich tegen de kritiek op het politiegeweld. Ook in Luik, Namen en Charleroi zouden agenten op straat gekomen zijn.

Op het Poelaartplein in Brussel, vlakbij het Justitiepaleis, zijn zo’n 300 politiemedewerkers op straat gekomen om een vuist te maken tegen de kritiek op het politiegeweld in ons land. Dat meldt de VRT. Politiemensen zouden de jongste dagen op Facebook opgeroepen hebben om in verschillende steden actie te voeren. Naast Brussel zouden ook Luik, Namen en Charleroi aangedaan zijn.

De agenten legden symbolisch hun handboeien op de grond, wat eerder de Franse politie al deed als reactie op de felle kritiek.

(Man zamelt meer dan 10.000 dollar in voor het goede doel door te tapdansen in appartement boven Trump-supporter.)

Geen steun van vakbond

EPA

De Waalse openbare omroep RTBF meldt dat de protestacties niet gesteund worden door de politiebonden. Thierry Belin, de nationale secretaris van het Nationaal Syndicaat van het Politie- en Veiligheidspersooneel (NSPV), zei wel dat hij “de frustratie begrijpt” die bij sommige agenten leeft.

Bovendien stelt Belin dat het nog geen goed moment is om op straat te komen: “Dit is heel erg in een tijd dat alle bijeenkomsten nog steeds verboden, of in elk geval beperkt zijn.” Hij wijst erop dat het kwalijk is voor de reputatie van de politie om nu op straat te komen, iets waarvoor de politie eerder nog sancties uitdeelde aan burgers.

Ook de actie met de handboeien kan de vakbondsbaas niet smaken: “We worden niet afgewezen door onze minister van Binnenlandse Zaken, die ons heeft verdedigd.”

(Uncle Ben’s verdwijnt als merknaam en logo in nasleep van Black Lives Matter.)

Black Lives Matter-betogingen

EPA

Zondag, 12 dagen geleden, kwamen in Brussel zo’n 10.000 mensen op straat om te betogen tegen racisme en buitensporig politiegeweld in ons land. De betoging vond op datzelfde Poelaertplein plaats.

De aanleiding van het protest van vandaag is niet enkel de Black Lives Matter-kwestie in de VS, maar ook de uitspraken van Pierrette Herzberger-Fofana, een Duits Europarlementslid met Afrikaanse roots. Ze liet aan de pers weten in ons land slachtoffer te zijn geweest van politiegeweld “met racistische bedoelingen”. De Europese Unie heeft de Belgische staat formeel om uitleg gevraagd. Ondertussen startte de politie van Brussel intern al een onderzoek.

Meer
Lees meer...