Politie Brussel schrijft letterlijk geen enkele boete uit voor wilde acties van taxi’s in hoofdstad

Politie Brussel schrijft letterlijk geen enkele boete uit voor wilde acties van taxi’s in hoofdstad

De politie van de zone Brussel-Hoofdstad-Elsene schreef letterlijk geen enkele PV uit, bij de wilde acties van de taxichauffeurs, die Brussel plat legden. Een politiek gestuurde houding, zo lijkt het, want op Twitter stelde de politie plots “dat het recht op vrije meningsuiting zwaarder weegt dan de wegcode”. Die tweet werd ingetrokken, maar zegt veel over de politieke opstelling.

Het contrast kan nauwelijks groter zijn: de federale politie schreef gisteren zo’n 100 PV’s uit als gevolg van de drieste acties van de taxichauffeurs. Die deden zowat alles dat verboden is op de openbare weg: blokkades opwerpen, plots vertragen in colonne, kruispunten lam leggen… Dat het daarbij niet zomaar om een paar kleine overtredingen ging, bewijzen de vijf PV’s voor “kwaadwillige belemmering” die uitgeschreven worden, zo weet Het Laatste Nieuws. Zo’n inbreuken zijn zeer ernstig, er staan zelfs mogelijk celstraffen op.

Zware feiten dus volgens de federale politie. En tegelijk stak de Brusselse politie, van de zone Brussel-Hoofdstad-Elsene, letterlijk geen vinger uit naar de taxichauffeurs. Welgeteld nul PV’s werden uitgeschreven. En nog straffer, toen via Twitter een burger vroeg of camerabeelden niet heel duidelijk een inbreuk op de wegcode toonden, antwoordde de Brusselse politie doodleuk: “Het recht op vrije meningsuiting weegt zwaarder door dan de wegcode. Onze ploegen zijn in de weer om ervoor te zorgen dat er overal een doorgang mogelijk blijft”. Een wel erg politieke kijk op hoe de wegcode moet toegepast worden. Een paar uur later, en na erg veel reacties op het Twitterbericht, kwam er dan een correctie. “Eén van onze medewerkers heeft met de beste bedoelingen verkeerd gereageerd op dit tweetbericht. De inhoud was foutief, waarvoor onze excuses.”

De PS keert haar kar

Feit blijft dat zo’n 650 taxibestuurders erg veel economische schade hebben aangericht: dit groepje chauffeurs, aangevuld met wat bestuurders uit Spanje, Zwitserland, Frankrijk en Engeland kan zomaar duizenden mensen gijzelen. De houding van de Brusselse politie is niet zo moeilijk te verklaren: de bazen van die politie zijn uiteindelijk de burgemeesters van die gemeenten in Brussel, Brussel stad met Philippe Close (PS) op kop.

Want die PS schaarde zich ondertussen achter de taxichauffeurs. De Brusselse fractie is al langer aan het morren over de plannen van hun socialistische tegenhanger aan Vlaamse kant, Pascal Smet. Die stelde een nieuwe taxiplan op, als Brusselse minister van Mobiliteit. Dat moet eindelijk Uber legaliseren, maar het plan legt vooral ook de illegale handel in taxilicenties droog. Die licenties kregen de taxibedrijven destijds bijna gratis, maar vandaag is er een handeltje in het zwart rond die licenties, die toegang geven tot het taximonopolie in Brussel. Eén licentie kost in het zwart zo’n 40.000 euro.

Smet wilde daar komaf mee maken, want heel die constructie maakt dat consumenten belachelijke prijzen betalen voor taxi’s in Brussel. Maar politiek speelt de Vlaamse socialist het niet handig: hij heeft geen bondgenoten meer bij de PS. Vanuit de PS klinkt ondertussen duidelijke taal: “Wij zullen het huidige taxiplan nooit goedkeuren. Ofwel vertrekken we van een wit blad, ofwel moet Pascal Smet zijn bevoegdheden afgeven’, stelde PS-parlementslid Jamal Ikazban via de RTBF. De kans is dus erg groot dat het taxiplan alsnog sneuvelt.

Gesponsorde artikelen