Politie doodt verdachte aanslagen Kopenhagen, zijn motief blijft onbekend

Politie doodt verdachte aanslagen Kopenhagen, zijn motief blijft onbekend

De Deense politie heeft vanochtend vroeg de vermoedelijke dader van de twee schietpartijen doodgeschoten aan zijn flat in de buurt van een treinstation in Kopenhagen. Het derde dodelijke incident op enkele uren tijd, eerder werd de Deense hoofdstad opgeschrikt door een dodelijke schietpartij bij een bijeenkomst over vrije meningsuiting en kort na middernacht werd een joodse bewaker gedood bij een schietpartij aan een synagoge.

Drie schietpartijen, twee dode burgers, vijf gewonde agenten en een verdachte gedood door de politie, dat is de stand van zaken vanochtend. Het is het nachtje wel geweest in de Deense hoofdstad.

Rond 5u30 vanochtend heeft de Deense politie een man doodgeschoten aan het treinstation van Nørrebro. Het zou gaan om de verdachte van de twee schietpartijen eerder op de dag, laat de politie weten. De man herkend zijn door een taxichauffeur en werd onderschept bij zijn flat. Meer dan dat het gaat om een dertiger, weten we nog niet. Volgens de Deense premier is zijn motief nog niet bekend. Er is wel een huiszoeking gedaan bij hem, maar het is niet duidelijk of er dingen gevonden/meegenomen zijn.

Hij zou het vuur geopend hebben op agenten die hem wilden controleren, en die hebben teruggeschoten. Deze keer vielen er bij de politie geen gewonden, bij de twee andere schietpartijen eerder op de dag was dat wel het geval. In tegenstelling tot eerdere berichten zouden er geen aanwijzingen zijn voor andere verdachten.

Twee dode burgers

Bij een schietpartij nabij een synagoge in het hartje van Kopenhagen, waar op dat moment een bar mitswa bezig was, werd rond middernacht een dertigjarige joodse bewaker meerdere keren in het hoofd geraakt. Hij overleed aan zijn verwondingen, twee agenten raakten gewond aan hun been en arm. En enkele uren eerder, rond drie uur ’s namiddags, vond een schietpartij plaats op een bijeenkomst voor vrije meningsuiting, waar de al meermaals met de dood bedreigde Zweedse tekenaar Lars Vilks aanwezig was.

Bij die terreurdaad kwam een 40-jarige man om het leven, drie agenten raakten gewond. De bijeenkomst ‘Kunst, godslastering en de vrijheid van meningsuiting’ was georganiseerd om stil te staan bij de fatwa tegen Salman Rushdie. De dader vluchtte weg in een zwarte Volkswagen Polo, die ondertussen teruggevonden is.

De eerste momenten vlak na de schietpartij aan de joodse synagoge:

Gesponsorde artikelen