Politie gaat op 12 oktober overal controleacties houden uit protest tegen hun statuut en extra opdrachten

Politie gaat op 12 oktober overal controleacties houden uit protest tegen hun statuut en extra opdrachten

De politievakbonden VSOA en NSPV zeggen tegen hun leden dat ze volgende week vrijdag een stiptheids- en controleactie moeten houden in het hele land. Daarmee hopen ze op een protest tegen de wijzigingen aan het statuut, het dossier van de transmigratie en het geweld tegen agenten.

De vakbonden roepen op om tussen half 7 en half 9 ’s morgens de stiptheids- en controleacties uit te voeren. Dat meldt de VRT. “Politieagenten hebben hun buik vol van de afbraak van hun statuut en eisen respect van politici en burgers”, zeggen de bonden tegen hun leden.

“U zal alleen maar uw werk doen als politieagent”, vertellen ze over de acties. “Zoals een aantal jaren geleden gaan we stiptheidsacties en controleacties houden op de grote assen.”

Drie grote twistpunten

VSOA-ondervoorzitter Vincent Houssin ziet drie grote twistpunten. Ten eerste is er het toenemende geweld tegen agenten. Ze pleiten ervoor dat daders van geweld tegen agenten de maximale straf moeten krijgen. Onlangs kwam een van de moordenaars van agente Kitty Van Nieuwenhuysen er nog van af met een enkelband.

De bonden kaarten ook al langer de vele wijzigingen aan het statuut aan (loon, tuchtstaat …).

Ook klagen de bonden over een aantal opdrachten die volgens hen niet tot het kerntakenpakket behoren. Het gaat bijvoorbeeld over invallen voor stakende cipiers of het extra werk door de transmigratie. “Wij moeten als politieambtenaren opdraaien voor de chaotische aanpak van de transmigratie”, zegt Houssin.

ACV en ACOD ook opgeroepen

Ook de kleinere politiebonden ACV en ACOD werden opgeroepen om deel te nemen aan de actie. De politievakbonden hebben de afgelopen weken al kleinere protestacties georganiseerd om hun eisen kracht bij te zetten. Eind 2014 was er een vergelijkbare stiptheidsactie.

Gesponsorde artikelen