Politiegeweld in Roeselare: jongen zonder mondmasker moet pepperspray, vuistslag en knie in rug incasseren

Politiegeweld Roeselare
Twitter

In het West-Vlaamse Roeselare is een mondmaskercontrole volledig uit de hand gelopen. Een agent pakte een jongeman zonder mondmakser hard aan in een skatepark. De agent gaf de jongen een vuistslag en gooide hem tegen de grond. Ook gebruikte hij pepperspray. Het voorval werd gefilmd en op sociale media geplaatst door andere jongeren.

De bewuste jongeman werd in het skatepark Trax eerst aangesproken door twee stadswachters, omdat hij geen mondmasker droeg. Het kwam tot een discussie die dreigde te escaleren. Daarom verwittigden de stadswachters de politie. De skater weigerde daarop om zijn identiteitskaart te tonen en noemde de agent “nazi” en “fascist”.

(Clash tussen virologen en politici wordt grimmig: op het eind verliest ‘de politiek’, ondanks bizarre afdreiging.)

Hierna spoot de agent met pepperspray in het gezicht van de jongen en gaf hij hem een vuistslag. De skater werd ook op zijn buik gelegd en de agent met zijn knie in de rug zitten. Niet veel later kwam een  anoniem voertuig van de politie aan en werd de jongeman geboeid meegenomen naar het commissariaat. Nadat zijn ogen gespoeld waren, mocht hij het politiekantoor verlaten.

(Provincie Antwerpen scherpt maatregelen aan: vaste bubbel van 10 personen.)

Burgemeester wil onderzoek

Curd Neyrinck, de lokale korpschef, zegt in de kranten van De Persgroep dat er maatregelen tegen de bewuste agent genomen zullen worden “als blijkt dat hij over de schreef is gegaan”.

Burgemeester Kris Declercq (CD&V) liet alvast via Facebook weten dat hij de korpschef opgedragen heeft om een objectief onderzoek in te stellen na het zien van de beelden. “Ik zal dit nauw opvolgen”, staat er ook te lezen. Zowel de beelden van de bewakingscamera’s als de filmpjes op sociale media zullen meegenomen worden in het onderzoek.

“Hoe dan ook wil ik graag iedereen oproepen om in deze moeilijke tijden respect te hebben voor iedereen. Voor de handhaving, de regels en je medemens. Geweld en het niet respecteren van de regels is hoe dan ook nooit goed te keuren. Het bestrijden van corona zal enkel maar samen lukken.”

(Nationale Veiligheidsraad komt maandag vervroegd samen.)

Gesponsorde artikelen