Politieke benoemingen: N-VA-kabinetschef van Homans wordt nieuwste Vlaamse topambtenaar

Politieke benoemingen: N-VA-kabinetschef van Homans wordt nieuwste Vlaamse topambtenaar

Politieke benoemingen, dat was iets vies, van het ‘oude, federale’ België. Maar Vlaanderen en de Vlaamse regering hebben ondertussen een quasi even lange en felle traditie opgebouwd van een administratie die aan de top erg politiek ingekleurd wordt. De nieuwste benoeming van Jeroen Windey, vandaag kabinetschef van Liesbeth Homans (N-VA) en straks de baas van het agentschap Binnenlands Bestuur, zet kwaad bloed bij de oppositie.

Neen, wat Vlaanderen doet, doet het niet echt beter als het aankomt op politieke benoemingen. Vaak wordt de partijpolitiek gemixt met het topbestuur van de administratie. Erg veel kabinetsleden schuiven vroeg of laat door naar die administratie, en hebben dus een ‘kleur’. Dat is niet helemaal onlogisch, eerder een gevolg van de grote kabinetten voor ministers in ons land. Want die kabinetten zijn het hart van de besluitvorming, en de beste plek om de job van bestuur te leren.

Niet toevallig komen ‘cabinetards’ dus ook systematisch erg goed uit examens voor topjobs bij de Vlaamse overheid: het is dus niet zo dat compleet onbekwame partijmannetjes op posten gedropt worden. Alleen, het valt wel op, en strookt niet met de belofte van een nieuwe, zuivere politieke cultuur, waarbij een partijkaart niet meer meetelt om promotie te maken.

Administratie kleurt N-VA, CD&V en Open Vld

Er valt dus niet te ontkennen dat de Vlaamse administratie zo wel erg politiek kleurt. Na Koen Algoed, de voormalige kabinetschef van minister Philippe Muyters (N-VA), die baas werd van de administratie Financiën en Begroting, is het nu aan Jeroen Windey, de kabinetschef van minister van Binnenlandse Bestuur Liesbeth Homans (N-VA).

Windey wordt op zijn beurt de baas van de administratie Binnenlands Bestuur. Vooral de manier waarop die keuze gemotiveerd wordt, zet kwaad bloed bij de oppositie. Want daarin staat letterlijk: “De visie van de heer Windey op het Vlaamse beleid inzake deradicalisering sluit het beste aan bij de visie van de functionele minister.”

Het is natuurlijk maar één zinnetje, maar Groen is er woest over. Ze willen minister Homans erover ondervragen. “Zoiets heb ik nog nooit gezien. Het doel is toch een kandidaat te vinden die het best aansluit bij het competentieprofiel, en niet bij de visie van de minister? Hier wordt minstens de indruk gewekt dat de overeenstemming met de minister de reden is waarom iemand aan het hoofd van de administratie komt”, zo zegt Vlaams parlementslid Ingrid Pira (Groen) aan De Standaard.

Feit is dat de motivering toch wel wat gevaren inhoudt: moet de baas van een administratie van de Vlaamse regering dan een visie hebben die helemaal afgestemd is op die van de huidige regering? Dat staat haaks op de langere termijn waarop administraties moeten functioneren.

Gesponsorde artikelen