Politieke slapstick rond dubbele achternaam

Politieke slapstick rond dubbele achternaam

Onze politici zijn het nog altijd niet eens over het nieuwe systeem van al dan niet dubbele achternamen. Minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) wil terug naar haar oorspronkelijke voorstel, dat de ministerraad in juli goedkeurde. In dat voorstel kunnen ouders kiezen voor zowel de naam van de moeder als van de vader, maar ook voor een samengestelde achternaam. 

Het addertje zit bij de mogelijke onenigheid van de ouders. Wanneer die door de bomen het bos niet meer zien – bij de dubbele achternaam zijn zowel de opties vader-moeder als moeder-vader mogelijk, wat het totale aantal keuzes brengt op maar liefst vier! – wil Turtelboom het kind automatisch de achternaam van de vader geven.

CD&V vindt dat ‘vetorecht’ van de vader niet kunnen, waardoor alle meerderheidspartijen (Open Vld, sp.a, PS, MR, cdH en CD&V) uiteindelijk een amendement tekenden dat voorziet in een dubbele achternaam (vader-moeder) voor alle kinderen, tenzij de ouders daarvan expliciet afwijken.

Dat amendement werd in de bevoegde Kamercommissie ook goedgekeurd, waarna cdH de regeling met vier mogelijkheden toch te ingewikkeld achtte. De partij stelde voor elk kind gewoon een dubbele achternaam te geven, die van de vader als eerste, zonder mogelijkheid daarvan af te wijken. Dat wilden de andere meerderheidspartijen dan weer niet.

Overmorgen moet de plenaire Kamer in principe stemmen over het voorstel dat de commissie goedkeurde, maar dat is dus buiten Turtelboom gerekend. Het is dus onduidelijk wat de nieuwe regeling nu echt wordt. CD&V stemt alvast tegen.

Gesponsorde artikelen