Politievakbond: “Snottebellen nemen de stad over, dringend tijd voor nultolerantie in Brussel”

Politievakbond: “Snottebellen nemen de stad over, dringend tijd voor nultolerantie in Brussel”
Instagram/Vargasss92

De politiek reageert quasi met één stem op de rellen in Brussel: streng de daders aanpakken, is de oplossing. Maar de politievakbond VSOA is niet tevreden: ze willen dat er een zero tolerance beleid komt in Brussel, iets waar burgemeester Philippe Close (PS) niet voor te vinden is.  

Brussel likt z’n wonden: de bibliotheek en andere gebouwen in de buurt van het Muntplein zwaar vernield, een politiecombi omsingeld en bekogeld, auto’s met deuken, gewoon omdat ze voorbij reden, de camionette van arbeiders die op het plein aan het werken waren helemaal kapot, de etalage van schoenwinkel ingeslagen, de zaak geplunderd…

Fraai was het allerminst, en opnieuw had de politie in Brussel even niet meer de controle over de zaak. De oorzaak was de komst van de rapper Vargasss 92, een 18-jarige Fransman die een gigantisch aantal volgers heeft. Hij had via Snapchat aangekondigd dat hij naar Brussel zou komen. Via Instagram alleen al kan hij zo’n 600.000 volgers bereiken. Eerder ontstonden bij de komst van deze rapper ook in Franse steden als Duinkerke, Lille, Bordeaux, Angers en Toulouse rellen: nieuw is het fenomeen dus niet. Alleen was de Brusselse politie totaal niet op de hoogte van z’n komst: ze zitten niet op Snapchat.

Het resultaat van de politie is wel stevig: meteen zijn meer dan 30 mensen opgepakt. Daarbij veel minderjarigen, en ook Vargasss92 zelf. Het verschil met de rellen van enkele dagen geleden is groot: toen werd niemand gearresteerd. Vrijdag liepen festiviteiten van Marokkaanse voetbalsupporters ook al uit de hand, nadat hun ploeg zich geplaatst had voor het WK. Toen kreeg de politie veel kritiek omdat ze niet snel genoeg ingrepen. Ook deze keer was de politie dus niet voorbereid, maar grepen ze veel sneller en feller in.

Daders zijn “een bepaald type jongeren”, wijst Jambon met vinger

De politieke reacties zijn erg gelijklopend: iedereen veroordeelt de daders. Premier Charles Michel (MR) zelf volgde samen met minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) de situatie in het crisiscentrum. De eerste minister onderstreepte “dat geweld tegen de ordediensten op geen enkele manier kan”. “De daders komen niet weg met straffeloosheid deze keer”. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) liet weten “dat geweld nooit de oplossing is”. “Wie schade berokkent zal ter verantwoording worden geroepen.”

Jambon ging meteen een stapje verder en wees naar “een bepaald type jongeren”, dat hij op de camerabeelden zag.”We moeten streng straffen en die mensen echt tot de orde roepen, want dit is gedrag dat in onze maatschappij niet aan de orde is.” Jambon pleitte ook voor een samenscholingsverbod zoals dat in Antwerpen al van kracht is. Maar tussen hem en de PS’er Philippe Close, de burgemeester in Brussel, zit er ruis op de lijn. Die laatste wil geen al te harde repressie, en van een samenscholingsverbod kan geen sprake zijn. “We hebben hier 900 manifestaties per jaar. Bovendien moeten onschuldige mensen niet gestraft worden wegens de wandaden van enkelen.”

“Snottebellen schreeuwen dat wij schrik hebben voor hen”

Maar vanmorgen gaat het opbod verder. De politievakbond VSOA komt met nog stoerdere taal. Woordvoerder Vincent Houssin vraagt op Radio 1 niets minder dan “een zero tolerance beleid” voor Brussel. “De belastingbetaler heeft recht op een veilige stad. De jongeren moeten opnieuw schrik hebben voor de politie. Op televisie hebben de ‘snottebellen’, jongeren tussen 12 en 16 jaar, staan roepen ‘dat de politie schrik heeft van hen’. Wij hebben helemaal geen schik. Maar de mensen op het terrein zijn gefrustreerd, omdat die snottebellen de straten overnemen.”

“De Brusselse belastingbetaler moet reageren. Preventie kan blijven doordraaien maar nu moeten we ingrijpen. En zowel de ouders als de jongeren zullen zwaar gestraft worden. Politici moeten duidelijk een keer beginnen nadenken. Als kinderen tussen 12 en 16 jaar zomaar auto’s in brand kunnen steken, ongestraft, en de politie mag niet ingrijpen, dan moet er iets veranderen. Wij hopen dat de minister van Binnenlandse Zaken hier gehoor aan geeft, en een nultolerantie uitroept.”

Moet Vargasss92 straks schade betalen?

Ondertussen komt er ook een interessante juridische discussie aan: kan Vargasss92 verantwoordelijk gehouden worden voor de rellen en de schade? Sven Gatz (Open VLD), Vlaams minister bevoegd voor Brussel, Jeugd én voor Muntpunt (dat vernield werd), kondigde aan klacht in te dienen tegen de Fransman.

Die had op Snapchat aangekondigd dat hij “zijn fans zou ontmoeten en een leuke namiddag met hen beleven”. “Loop niet weg wanneer ik daar ben. De politie zou me meteen evacueren. Ik wil zolang mogelijk bij jullie blijven. Ik wil geen opstootjes, wil geen geduw.”

Vraag is of die oproep genoeg is om hem aansprakelijk te stellen voor de rellen. Waarschijnlijk hangt het dan af van dat ene zinnetje: “Loop niet weg wanneer ik daar ben”. Vraag is of dat kan gelden als aanzetten tot geweld. Vargasss92 zelf werd gearresteerd maar nadien weer vrijgelaten. Hij ging de hele tijd door met filmpjes posten na zijn vrijlating. “Ik heb geen spijt. Ik kom terug, maar met betere beveiliging en beter georganiseerd.”

Gesponsorde artikelen