Left Right
scrollTop top

Polsbandjes voor 16-jarigen tegen comazuipen: Belgische oplossing voor Belgisch probleem


Polsbandjes voor 16-jarigen tegen comazuipen: Belgische oplossing voor Belgisch probleem

In Kortrijk gaan ze polsbandjes gebruiken om alcoholmisbruik bij jongeren tegen te gaan. Wie zestien is krijgt een groen bandje en mag bier drinken, wie 18 is krijgt een gouden bandje en mag ook aan de sterke drank. Puik initiatief, maar al bij al een Belgische oplossing voor iets wat we straks een Belgisch probleem kunnen gaan noemen. Want er zijn bijna geen landen in de wereld meer waar jongeren zo mogen zuipen als het onze.

De maatregel in Kortrijk geldt alleen tijdens drie periodes in het jaar, telkens na de examens. En dat in een stad waarvan de burgemeester nog lekker actief mee de voorgestelde alcoholwet van Laurette Onkelinx hielp afschieten vorig jaar. (Vincent Van Quickenborne tijdens het kamerdebat daarover: “Laurette, u bent ook jong geweest. Ik denk dat u op de leeftijd van 16-17 jaar ook al eens een glaasje wijn, of misschien zelfs twee, hebt genuttigd.”)

Het systeem in Kortrijk komt er ook vooral voor het gemak van horeca-uitbaters en verkopers in ondermeer nachtwinkels zo lijkt het: zo moeten ze niet langer die vervelende vraag stellen aan jongeren om hun identiteitskaart te laten zien. 

De club van 12

In België ligt de wettelijke minimumleeftijd voor alcohol op 16 jaar voor bier, en op 18 jaar voor sterke drank. We zijn daarmee ondertussen verzeild geraakt in een club van 12 landen in de wereld waar nog alcohol verkocht mag worden aan mensen jonger dan 18.  De andere leden: Haïti, Azerbeidzjan, Georgië, Cyprus en Malta (17),  Tokelau. Plus: een aantal landen met een genuanceerde wetgeving. Zoals Oostenrijk, Portugal, Zwitserland en Duitsland, waar ook een distinctie geldt tussen bier (16) en sterke drank (18). In de UK is het in principe nu ook 18, maar mits gebruik van een maaltijd erbij soms 16. 

De reden is heel simpel: het wetenschappelijk bewijs dat het drinken van alcohol erg schadelijk is bij mensen die nog aan het groeien zijn is quasi even overweldigend als het bewijs dat roken dodelijk is. 

4,2 miljard

Bij ons zegt 54,1 % van de min 16-jarigen het afgelopen jaar al alcohol te hebben gedronken – één op vijf daarvan zelfs één keer per week. België heeft ook wel degelijk een probleem met alcohol, blijkt uit deze cijfers: acht à 10 procent van de Belgen drinkt te veel, één op zeven werknemers heeft regelmatig werkverzuim door alcohol, meer dan 500.000 Belgen zijn probleemdrinkers en dat kost ons allemaal 4,2 miljard euro per jaar alleen al aan sociale kosten.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  42.983.086
 • Aantal
  doden
  1.153.547
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  321.031
 • Aantal
  doden
  10.810