Vanaf 2023 is het gedaan met ponycarroussels op kermissen: na jaren protest eindelijk verbod

ponycarroussels kermissen verboden 2023 Ben Weyts
Gaia

Ten laatste tegen 2023 mogen er geen pony’s of paarden meer gebruikt worden in carrousels op kermissen, jaarmarkten en gelijkaardige evenementen. Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) heeft een uitdoofbeleid uitgewerkt. De ponyhouders van de kermissen krijgen een overgangsperiode tot en met 31 december 2022. Er wordt voor hen een compensatieregeling voorzien waarbij het welzijn van de dieren gegarandeerd zal worden. Weyts noemt de paardencarrousels “een achterhaald gebruik”.

Op heel wat kermissen, jaarmarkten, festivals en gelijkaardige evenementen in Vlaanderen kunnen kinderen nog steeds een ritje maken op pony’s of paarden die rondjes moeten maken in een carrousel. Die dieren hebben vaak een erg triestige gelaatsuitdrukking en moeten hele dagen ronddraaien op beperkte oppervlakte.

Bovendien worden ze daarbij omringd door drukte, schreeuwende kinderen en luide muziek, wat voor stress kan zorgen. Er gaan al jaren stemmen op om het gebruik te verbieden, maar nu vat de Vlaamse regering dus de koe bij de hoorns.

(Deze zomer waarschijnlijk meer insecten dan normaal.)

2023 als deadline

Weyts werkte een uitdoofbeleid uit. Ten laatste tegen 2023 mogen pony’s of paarden niet langer ingezet worden in carrousels. Momenteel zijn er nog maar 4 kermisponyhouders actief in ons land. Als zij zich laten registreren, mogen ze hun carrousels met levende dieren nog uitbaten tot en met 31 december 2022. Dan zal er een compensatieregeling op poten gezet worden, waarbij het welzijn van de dieren voorop staat.

(Gaia spoort iedereen aan om zijn kat te laten steriliseren of castreren: “Knippen die ballen, dan pas knallen”.)

“Vermijdbaar dierenleed”

N-VA

“Een beschaafde samenleving heeft de verdomde plicht om het vermijdbare dierenleed ook effectief te vermijden”, zegt Weyts. “Stap voor stap nemen we in Vlaanderen afscheid van achterhaalde gebruiken, die niet meer stroken met hoe we als samenleving nu naar dierenwelzijn kijken. Geen onverdoofd slachten meer, geen blokstaarten meer, geen pelsdierkweek of dwangvoedering meer en nu dus ook geen kermispony’s meer.”

De Vlaamse Regering heeft het ontwerp van decreet van Weyts nu goedgekeurd. Het gaat nog naar het Vlaams Parlement.

(Katje met letterlijk 2 gezichten sterft enkele dagen na geboorte: bijna 15.000 volgers.)

Gesponsorde artikelen