Left Right
scrollTop top

Poolse burgemeester Paweł Adamowicz overleden na steekpartij op liefdadigheidsconcert


Poolse burgemeester Paweł Adamowicz overleden na steekpartij op liefdadigheidsconcert

Paweł Adamowicz, de burgemeester van de Poolse stad Gdańsk, is gestorven in het ziekenhuis. Hij kreeg gisteravond messteken in de borststreek tijdens een liefdadigheidsconcert en werd afgevoerd naar het ziekenhuis. Adamowicz was sinds 1998 burgemeester.

De 53-jarige Adamowicz had een operatie van meer dan vijf uur achter de rug. Toch konden de artsen hem niet redden. “We konden niet winnen”, zegt de Poolse minister van Gezondheid Lukasz Szumowski aan de Britse krant The Guardian. Hij maakte het nieuws bekend aan de buitenwereld.

Volgens de Poolse pers is de dader Stefan W., een 27-jarige inwoner van Gdańsk met een strafblad vol geweldplegingen. Hij kwam eind vorig jaar vrij uit de gevangenis. Stefan W. beweerde na z’n aanval dat hij door de schuld van de voormalige partij van Adamowicz, het conservatief-liberale, christendemocratische Platforma Obywatelska, “onschuldig” naar de cel moest in 2014.

(Meer over de opmars van extreemrechts in Polen lees je hier.)

Politieke aanval?

Adamowicz werd geminacht in extreemrechtse kringen in Polen vanwege zijn tolerantie voor vluchtelingen, immigranten en mensen met een andere seksuele geaardheid. De politie is er nog niet uit of deze aanval daadwerkelijk politiek gemotiveerd was.

Volgens sommige opiniemakers is deze aanval nochtans in verband te brengen met de politieke strubbelingen in Polen. Extreemrechts is fel in opmars in het land en er gaan redelijk vaak ultranationalistische optochten door.

Adamowicz zijn vrouw, Magdalena, was in het VK tijdens het liefdadigheidsconcert. De Poolse regering heeft een vliegtuig naar Londen gestuurd om haar terug naar Polen te halen.

(Vorig jaar werd er in Polen een omstreden Holocaust-wet goedgekeurd.)


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  43.944.089
 • Aantal
  doden
  1.166.685
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  333.718
 • Aantal
  doden
  10.899