Poolse priester verbrandt ‘Harry Potter’-boeken omdat magie “heiligschennis” is

Poolse priester verbrandt ‘Harry Potter’-boeken omdat magie “heiligschennis” is

Priesters in Polen zijn overgegaan op drastische maatregelen om het katholieke geloof ter plekke recht te houden. Ze hebben er ‘Harry Potter’-boeken verbrand, omdat die hekserij bevatten. Of dat pas twintig jaar na de publicatie duidelijk werd, is een ander mysterie van het geloof.

Enkele Facebookvideos die op zondag verschenen, tonen een groep katholieke priesters uit de noordwestelijke stad Koszalin waarin Harry Potter-boeken in een vuurput gegooid werden terwijl er mensen omheen zaten te bidden. Klinkt wat apocalyptisch en eigenlijk alsof er een magisch ritueel aan de hand was, maar het ging om de actie van een religieuze organisatie die het katholieke geloof promoot.

Polen en katholicisme

Polen heeft een bevolking van zo’n 38 miljoen mensen, zo’n 33 miljoen daarvan zijn katholiek. De Law & Justice Party, de huidige regering, promoot traditionele waarden. Zij zien dat katholicisme ook als een belangrijk onderdeel van de Poolse identiteit. Alle externe factoren worden gezien als negatief.

Hier zijn 17 redenen waarom onze kinderen Harry Potter zullen MOETEN lezen.

Het bizarre gevolg daarvan was de boekenverbranding van de werken van J.K. Rowling als een soort satanistische bijbel. Het is echter lang niet de eerste keer dat de Harry Potter-boeken het slachtoffer zijn van letterlijke of figuurlijke boekverbrandingen. In het decennium uitkwam, stonden ze al op de 48ste plek van meest gebande boeken in de Verenigde Staten (en toen was er slechts één boek uit).

Wat de meeste Harry Potter-fans willen bereiken met wat spreuken:

Katholieken en fantasy

Het decennium nadien probeerde zowat elke katholieke minderheid hard te maken dat de Harry Potter-boeken hekserij promoten. De meeste fans zullen dat trouwens beamen, het is Hogwarts School for Witchcraft and Wizardry, uiteindelijk. Maar de Rooms-Katholieke kerk en zijn Amerikaanse varianten zagen dat vooral als een aanval op het geloof. En dat terwijl wij eigenlijk gewoon op zoek waren naar een manier om uit die vervelende files te geraken. Accio bezem, inderdaad!

Dit zijn de 8 beste scènes uit Harry Potter.

Je zou denken dat de meeste fantasyboeken katholieke tegenstand krijgen, maar da’s helemaal niet het geval. The Lord of the Rings wordt zelfs vaak geprezen voor een katholieke achtergrond, net zoals The Chronicles of Narnia. En ja, zelfs Twilight kreeg een katholieke groep fans: de boeken promoten volgens hen onder andere onthouding. We zullen het maar niet hebben over de demon-baby die Isabella baart nà de huwelijksnacht. Vampieren verbranden is overigens nuttiger dan Harry Potter-boeken verbranden: van die laatste is in evenveel talen vertaald als … de Bijbel.

Gesponsorde artikelen