Popcorn Time is back

Eind oktober verdween Popcorn Time. Maar: het is terug. Hello Popcorn Time CE. Dit is wat je moet weten:

Voor wie een beetje handig was en zonder de interface zijn weg kon vinden, is Popcorn Time nooit echt weggeweest. Want wie de Popcorn Time-app had geïnstalleerd kon/kan daar nu nog steeds een search doen op KAT (Kick Ass Torrents) en Strike, en zo naar films maar ook series kijken. Het was gewoon een beetje omslachtiger.

Wie betaald had voor VPN.ht, de VPN-dienst die de makers van Popcorn Time aanboden (en nog steeds aanbieden voor iets van een 40 euro per jaar), kan overigens gewoon zijn geïnstalleerde versie van Popcorn Time nog altijd gebruiken alsof er nooit iets verdween.

Popcorn Time op die manier gebruiken werkt beter dan ooit, en het doet vermoedens rijzen dat het hele verhaal dat de mannen achter Popcorn Time de wereld instuurden (lees hier) over het waarom ze hun ding opdoekten, niet echt de hele waarheid was.

De .se-versie

Daarnaast was (en is) er nog de .se-versie. Vroeger heette die time4popcorn. Dat was/is een versie met een andere interface en eentje die geplaagd ging onder geruchten van geïnfecteerd met malware in het verleden. Een beetje jammer, want eigenlijk een uitstekend stukje software, met een betere player dan de io-versie, zeker om te gebruiken op iPad en iPhone. Die versie ondersteunt overigens zowel Chromecast als AirPlay/Apple TV.

Wie ze toch op Windows wil gebruiken: ga niet voor de express install, maar voor de custom install: zo kan je vermijden dat er toolbars, extensies en trial shit worden geïnstalleerd.

Popcorn Time CE

Maar voor wie dat toch niet wil riskeren is er dus ook Popcorn Time Community Edition. Die versie ontstond al in de weken na het “overlijden” van Popcorn Time, de originele io-versie ten minste. Popcorn Time is immers open source-software, en iedereen die dat wil kan een kloon maken. Die Community-versie leefde niet lang: al heel snel werd ze onder druk van de MPAA (Motion Picture Association of America) opgedoekt.

Maar bloed kruipt waar het niet gaan kan; in casu naar Argentinië. Dat is waar waar je een uitstekende en koosjere versie (nou ja, het blijft illegaal) van Popcorn Time nu kan downloaden. Ze werkt en ziet er precies uit zoals je oude, vertrouwde versie. Het zit nog niet helemaal snor met de filters (categorieën, rankings, …) maar daar wordt dagelijks aan gewerkt. Er zijn builds voor zowat alle platformen. Die voor Linux werkt nog niet echt goed, maar de andere wel. Je kan ze hier en hier downloaden.

Onze raad: gebruik altijd een VPN (en iedereen kan dat makkelijk)

Het downloaden van Popcorn Time is niet illegaal in ons land. Het kijken naar films en tv-series erop wel. Daarom raden we je aan altijd een Virtueel Particulier Netwerk (VPN) te gebruiken. Het gebruiken van zo’n VPN is sowieso altijd een goed idee als je enigszins bezorgd bent over je privacy en veiligheid op het internet. Die VPN’s zijn bijzonder gebruiksvriendelijk geworden de jongste tijd overigens, en terwijl het vroeger iets voor ingewijden was, kan nu iedereen dat installeren en gebruiken.

Voor wie op een andere planeet zat

Voor wie het nog niet wist: Popcorn Time is een illegale streamingdienst die nieuwe films en series aanbiedt. In plaats van ze eerst te downloaden, start het streamen direct en loopt de download door tijdens het kijken. Popcorn Time maakt gebruik van het bittorrentprotocol waarbij downloaders ook automatisch hun verbinding beschikbaar stellen om het bestand te uploaden naar anderen. Daardoor zijn gebruikers ook automatisch verspreiders van auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Half miljoen Vlamingen gebruikt(e) Popcorn Time

Er zijn geen exacte cijfers, maar naar schatting 500.000 Vlamingen hebben het al gebruikt, wellicht zelfs meer. Dagelijks kijken meer dan 50.000 Vlamingen wel naar een film of een tv-reeks op Popcorn Time. In Nederland zou Popcorn Time zelfs door 1,5 miljoen mensen regelmatig worden gebruikt.

We blijven steeds meer illegaal kijken overigens. Zowel het illegaal downloaden van films als van series nam de jongste 12 maanden met bijna 50 % toe. Waarom dat zo is, en waarom de filmindustrie dat voornamelijk aan zichzelf heeft te wijten:

Meer
Lees meer...