Ondanks alles blijft populariteit van Trump bij Amerikanen gewoon onaangetast

Ondanks een groeiende lijst van gerechtelijke onderzoeken en beschuldigingen rond grootschalige fraude, maar ook het overtreden van de spionagewet en het achterhouden van gevoelige documenten, blijft de populariteit van Donald Trump voorlopig onaangetast. Als er een herhaling komt van de verkiezingen van 2020, dan zou volgens de meest recente polls Biden nog wel meer stemmen halen – maar de marge is gekrompen. In 2020 was het nog 4,4 percent, maar dit is, afhankelijk van de poll, teruggezakt tot een niveau tussen 2 procent en 3 procent.

Op de vraag of ze een gunstige of ongunstige mening over Donald Trump hebben, zeggen 43,1 procent van de Amerikanen dat ze Trump gunstig inschatten en 53,2 procent ongunstig. Dat betekent dat Trumps imago sinds januari 2021 fors verbeterd is, want toen was dat respectievelijk 38,8 procent en 56,8 procent.

Het slechte nieuws voor de Republikeinen: het is Trump of niks

In een hypothetische rematch met Biden zou de zetelende president – gemiddeld genomen over alle polls – 45 procent van de stemmen halen en Trump 42 procent. 13 procent zegt te twijfelen. Als Trump het zou opnemen tegen vicepresident Kamala Harris, zou hij, althans volgens de polls, makkelijk winnen. Volgens een poll van het Harvard University Center for American Politics zelfs met 7 procent.

Het slechte nieuws voor de Republikeinen is dat het zonder Trump niet lijkt te lukken. In polls die andere kandidaten naar voor schuiven, zoals Ron DeSantis, de gouverneur van Florida, wint Harris wel en haalt Biden een pak meer stemmen.

Opvallend is ook dat enkele beleidsvoorstellen van Trump populair zijn gebleven. Uit een poll van The New York Times blijkt bijvoorbeeld dat de helft van alle respondenten voorstander is van een muur langs de grens tussen de VS en Mexico. En: onder hen meer dan 15 procent van degenen die zeiden dat ze in 2024 op Biden zouden stemmen. En een meerderheid zei dat ze het meer eens waren met de Republikeinse Partij dan met de Democratische Partij als het gaat om illegale immigratie.

Kan Trump president worden als hij wordt veroordeeld?

Nog opvallend: 14 procent van de respondenten in die poll die antwoordden dat Trumps acties na de verkiezingen van 2020 een bedreiging vormden voor de democratie, zeiden dat ze desondanks van plan waren op Trump te stemmen.

Trump moet zijn kandidatuur voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2024 nog officieel aankondigen, maar algemeen wordt verwacht dat hij dat in de komende weken zal doen. En zelfs als hij strafrechtelijk zou worden aangeklaagd en veroordeeld, stellen experts dat hij niet automatisch zou worden uitgesloten van het bekleden van het presidentschap.

Er is in de Amerikaanse grondwet immers geen verbod voor een veroordeelde misdadiger, zelfs niet voor iemand die in de gevangenis zit, om president te zijn. Je moet 35 jaar oud zijn, je moet een geboren staatsburger zijn en 14 jaar in de Verenigde Staten hebben gewoond.

(mah)

Meer
Lees meer...