Populaties wilde dieren wereldwijd met 60% afgenomen in nog geen 50 jaar

Populaties wilde dieren wereldwijd met 60% afgenomen in nog geen 50 jaar

In z’n tweejaarlijks Living Planet Report komt het Wereld Natuur Fonds (WWF) tot de conclusie dat sinds 1970 maar liefst 60% van de wilde dierenpopulaties op onze planeet zijn verdwenen. Oprukkende landbouw en overbevissing zijn de grootste bedreigingen. Daarnaast hebben diersoorten het zwaar door stroperij, aanleg van infrastructuur, vervuiling en klimaatverandering.

Groepen wilde dieren in de tropen en in zoetwatergebieden zijn het meest geslonken. In moerassen, rivieren en delta’s was de afname 83%, vooral door de aanleg van stuwdammen, landbouwprojecten en vervuiling. In de tropen van Zuid- en Midden-Amerika gingen populaties met maar liefst 89% achteruit. Het WWF zegt dat sinds 1970 ook 20% van het Amazonewoud is verdwenen.

Het aantal bosolifanten, die leven in Centraal-Afrika, is zo de jongste acht jaar tijd met 60% afgenomen. Het instellen van deze beschermde gebieden en soortenbescherming is volgens de organisatie cruciaal. “Als wij de oorzaak zijn van natuurverlies, kunnen wij de trend ook ombuigen. Dat vraagt om duurzame keuzes op het gebied van voedsel, energie en grondstoffen. Iedereen kan daar op zijn manier aan bijdragen.”

De natuurbeschermingsorganisatie vindt klassieke natuurbeschermingsmaatregelen, zoals het instellen van beschermde gebieden en soortenbescherming, cruciaal. Zo stijgen de populaties van bijvoorbeeld de bultrug walvis, de reuzenpanda en de berggorilla voorzichtig.

Je kan het rapport hier downloaden.

Gesponsorde artikelen