Hoe je portefeuille beschermen tegen de inflatie?

De Belgische inflatie flirtte in mei met 9 procent. Wie zijn geld op een spaarboekje laat staan, moet lijdzaam toezien hoe hij aan koopkracht moet inboeten. Wat kan je doen om jezelf te wapenen tegen de fors toegenomen levensduurte?

De Belgische inflatie bedroeg in mei 8,97 procent tegenover dezelfde maand een jaar eerder. Dat is de grootste stijging van de levensduurte sinds 1982. Net zoals de afgelopen maanden zijn de energieprijzen de grootste aanjager van de inflatie.

Sparen wordt afgestraft

De torenhoge inflatie is voornamelijk slecht nieuws voor de spaarders. Geen enkel spaarboekje brengt voldoende geld in het laatje om je zuurverdiende spaarcenten te beschermen tegen de geldontwaarding. Bij het merendeel van de banken moet je tevreden zijn met een spaarrente van 0,11 procent. Dat betekent dat de reële rente (de spaarrente – de inflatie) uitkomt op -8,86 procent. Per 1.000 euro die je op je spaarboekje parkeert, verlies je dus 88,6 euro aan koopkracht (bij een ongewijzigde inflatie op jaarbasis). Sommige banken laten in bepaalde gevallen zelfs de rente tot 0 procent zakken, waardoor de reële rente uitkomt op -8,97 procent.

Vandaag krijg je de hoogste rente bij Santander Consumer Bank. Wanneer je bij de internetbank het spaarboekje Vision Max opent, krijg je een spaarvergoeding van 0,65 procent, wat nog altijd leidt tot een reële rente van -8,32 procent, of een koopkrachtverlies van 83,2 euro per 10.000 euro.

Ook (staats)obligaties schieten tekort

De coupons op de obligaties zitten wel in de lift. Die stijgen door het vooruitzicht dat de Europese Cenrale Bank (ECB) de rente gaat verhogen en het opkoopprogramma gaat stopzetten. Zo heeft de Belgische overheid onlangs voor de eerste keer sinds maart 2019 staatspapier uitgegeven. Al schieten ook die schuldbewijzen ruimschoots tekort om het verlies aan koopkracht op te vangen. Zo krijg je een jaarlijkse coupon van 1,30 procent op staatspapier met een looptijd van 10 jaar. Wie intekent op een staatsbon van 5 jaar, ontvangt een coupon van 0,70 procent. Op die opbrengsten moet je wel nog een roerende voorheffing van 30 procent betalen. De inschrijvingsperiode loopt nog tot en met 3 juni.

Ondanks de bescheiden opbrengsten heeft de staat gedurende de eerste twee dagen van de uitgifte al meer dan 10 miljoen euro kunnen ophalen: ruim 6 miljoen euro voor de staatsbon op 10 jaar en iets meer dan 4 miljoen euro voor die op vijf jaar. Goede huisvaders kiezen voor dergelijke beleggingsproducten als alternatief voor het traditionele spaarboekje.

Aandelen brengen soelaas

Wie een deel van zijn spaargeld wil beschermen tegen de inflatie, zal risico’s moeten nemen. Veel experts raden dan ook aan om te investeren in aandelen. De beurzen mogen de jongste maanden dan wel wat terrein hebben verloren, op lange termijn bieden ze nog altijd een goede bescherming tegen de stijgende levensduurte.

Tussen 1991 en 2021 stond de Belgische sterindex Bel20 bijvoorbeeld garant voor een geannualiseerd rendement (inclusief dividenden) van maar liefst 7,64 procent. Dat is hoger dan de inflatie in elk van die jaren. Hou er wel rekening mee dat je je aandelen in dat geval dus voor een langere termijn moet vasthouden. Wie de jongste maanden gespeculeerd heeft, zal (gezien de rode koerstabellen) naar alle waarschijnlijkheid aan koopkracht verloren hebben.

Goud als diversificatie

Ook goud kan je helpen om je koopkracht te beschermen. Volgens recente gegevens van het analysebedrijf Statista is de goudprijs tussen 1971 en 2019 gestegen met gemiddeld 10,6 procent per jaar. Ook in dit geval is het belangrijk om te beleggen op lange termijn.

Goud heeft overigens nog een extra troef: het helpt je om je portefeuille te diversifiëren. Goud doet het doorgaans zeer goed wanneer er paniek op de markten is. Het edelmetaal wordt dan ook beschouwd als een veilige haven wanneer de aandelenmarkten het zwaar te verduren krijgen.

(lb)

Meer
Lees meer...