#PorteOuvert is het beste bewijs dat terroristen niet winnen: Parijzenaars openden hun deuren voor medeburgers

Onder de hashtag #PorteOuvert (open deur) openden Parijzenaars vannacht hun deuren voor mensen die op de vlucht waren of een plek zochten om te schuilen. Terwijl Parijs in shock verkeert, boden mensen spontaan hulp aan. Uiteindelijk werd de hashtag, samen met #prayforParis en #parisattacks trending, waarbij zowat iedereen z’n afschuw uitspreekt en steun betuigt.

Een golf van geweld spoelde vrijdagavond over de Franse hoofdstad. In hetzelfde jaar dat de aanslagen op Charlie Hebdo de wereld schokten. Een groep gecoördineerde terroristen doodde in totaal meer dan 150 mensen, en hield met een gijzeling en opeenvolgende acties een hele nacht Parijs in z’n greep.

De reactie op sociale media was meteen het beste bewijs van samenhorigheid en steun aan medeburgers. Want meteen begonnen mensen spontaan een plek aan te bieden om te schuilen of de nacht door te brengen, tussen al die chaos. Dat gebeurde onder de hashtag #PorteOuvert, waarbij mensen aangaven waar ze woonden en waar zo’n veilige schuilplek beschikbaar was.

Ook de varianten #PortesOuvertes, #OpenDoor of #OffeneTüren, want er waren veel Duitsers aanwezig in de stad voor de match Frankrijk-Duitsland in het Stade de France.

Spontaan boden bewoners een open deur

Dit meisje bood plek aan vlak bij de gijzeling in de Bataclan

Mensen melden hun locatie en vroegen dan voor een direct message

Een pak deuren openden zich

Ook op Facebook ging de hashtag viraal

Mensen zagen meteen ook de waarde en de symboliek van de actie in

Meteen werd de kracht van social media nog eens onderstreept

En dit vat het perfect samen

Meer
Lees meer...