Position switch! Annemie Turtelboom geeft opnieuw even les over energie en duurzaamheid

Position switch! Annemie Turtelboom geeft opnieuw even les over energie en duurzaamheid

Meer dan 800 scholen deden vandaag mee aan Dikketruiendag. Da’s dus dik oké! De thermostaat werd in al deze klaslokalen flink lager gezet of zelfs helemaal uitgedraaid. Dat was ook het geval in Basisschool De Puzzel. Het schooltje in Vilvoorde kreeg er vandaag uitzonderlijk een nieuwe leerkracht bij: minister Annemie Turtelboom (Open Vld) kwam er vertellen over energie en duurzaamheid.

Special guest

In Basisschool De Puzzel zat het klasje vanmiddag ongeduldig te wachten op de komst van een special guest. De kindjes waren nieuwsgierig en zelfs een tikkeltje zenuwachtig. Alsof Sinterklaas op bezoek kwam. Maar het was niet de heilige man die op de deur van het klaslokaaltje klopte, maar… de minister van Energie! Vanmiddag vertrouwde juf Ilse haar klasje van 17 leerlingen even toe aan minister Annemie Turtelboom. Het zesde leerjaar kreeg vandaag een initiatieles over duurzaamheid en energie.

De minister verscheen niet in een dikke trui, want het was belachelijk warm op Dikketruiendag. Het klaslokaaltje baadt trouwens heel het jaar door in het zonlicht, zegt directrice Patricia Roeland. Dus dat is al heel wat minder energie dat verbruikt moet worden.

Kraaiende hanen en FIFA

Niemand had het dus koud in de klas en vragen konden afgevuurd worden. Wat verbruikt minder stroom, een wekkerradio of een haan? Het antwoord is duidelijk. Maar een haan die maakt je toch veel te vroeg wakker? En daar houdt niemand van, grapte minister Turtelboom.

Dus moeten we op zoek gaan naar een energievriendelijke oplossing. Daarover ging de les vandaag. Wat verbruikt energie en hoe? En vooral: hoe maken we zelf het verschil? Speel liever zelf voetbal dan FIFA-game te spelen, zegt de minister. Je verbruikt misschien meer energie, maar bespaart wél veel elektriciteit. En het is ook veel toffer.

Fun factor

Minister Turtelboom vroeg aan de leerlingen wat ze zelf deden om stroom te sparen. Ze kon niet geloven dat er niet eentje was dat per ongeluk eens het licht liet branden wanneer hij of zij niet in de kamer was. Jullie zijn veel te braaf, grapte Turtelboom. Het werd een interactieve les, waarin de kindjes veel vragen mochten stellen. En dat deden ze ook, want energie en elektriciteit is iets wat hen blijkbaar toch niet koud laat.

Volgens juf Ilse zijn de kinderen er wel mee bezig, én in haar lessen is zeker plaats voor thema’s als deze. Ze is dan ook enorm enthousiast over het lessenpakket dat RVO-Society binnenkort zal aanbieden. De werking van energie uitleggen door middel van spelletjes is super voor jonge kinderen. Die fun factor is dan ook een must om kinderen warm te maken voor het onderwerp.

Position Switch

Toegegeven, energie en duurzaamheid is nu niet meteen het meest luchtige onderwerp voor 12-jarigen. En zeker niet op een vrijdagnamiddag vlak voor de krokusvakantie. Een zware boterham om te slikken dus, maar de leerlingen konden het wel smaken. Het viel op dat de minister weinig moeite had de klas met zich mee te krijgen. Niet moeilijk, de minister heeft zelf tien jaar les gegeven. Ze is dus duidelijk de kneepjes van het vak nog niet verleerd.

Juf Ilse verklapte dat ze graag eens een dagje wou ruilen met de minister. Turtelboom kon zich wel vinden in deze position switch, maar niet voor lang. Want ze houdt te veel van haar job. “Is het leuk om minister te zijn?,” vroeg een van de kindjes. “Fantástisch, maar ook vermoeiend”, gaf Turtelboom toe. En dan toch nog de kracht hebben om tussendoor even les te geven. Gelukkig heeft ze genoeg energie, die Annemie! De minister stelde de kinderen ook nog gerust dat we niet bang moeten zijn voor een black-out. Dan maken we het gewoon gezellig met een boek of wat kaarsjes… Afspraak op uw kabinet, minister? 

Gesponsorde artikelen