Positiviteit troef op de politieke missie van Michel (MR) en De Croo (Open Vld) in Senegal

Positiviteit troef op de politieke missie van Michel (MR) en De Croo (Open Vld) in Senegal

Niets dan positieve stemmen gedurende de driedaagse missie van premier Charles Michel (MR) en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open Vld) in Senegal. Zij reizen van project naar project doorheen en rondom Dakar om de Belgisch-Senegalese samenwerking kracht bij te zetten. Een missie waarbij zelfs sneeuwvlokken bij de terugkomst de positiviteit niet konden doen keren.

Premier Charles Michel (MR) en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open Vld) stappen afgelopen woensdag het vliegtuig op richting Senegal. De premier en zijn vice-premier zouden er 50 jaar samenwerking met ons land in de verf gaan zetten met een nieuw akkoord.

“Hoeveel heeft dit project gekost?”

Vol enthousiasme zetten de twee iets meer dan zes uur later met een ferme tred voet op Senegalese grond. Ze worden dan ook door een lachende Senegalese delegatie hartelijk ontvangen. Maar dat enthousiasme ebt echter zienderogen weg bij onze premier, die de volgende dag al meer bezig is met het wegslaan van de muggen dan met de gepassioneerde uitleg van de vele Senegalese stemmen. Alexander De Croo blijft intussen wel opvallend geïnteresseerd. Zozeer zelfs dat hij, voor de Senegalese projectbazen, ietwat moeilijke vragen stelt. “Hoeveel heeft dit gekost?” De man moet onze minister het antwoord schuldig blijven. “U werkt hier dus alleen met vrouwen, maar aan het hoofd staat u, een man?” “Inderdaad”, lacht de man, alweer ietwat gegeneerd.

Niet meteen de antwoorden die je als minister van Ontwikkelingssamenwerking verwacht, of wil, maar De Croo bedekte het met de mantel der liefde. Deze missie moet het orgelpunt vormen van 50 jaar samenwerking tussen de twee landen en niets zal en kan de minister uit zijn lood slaan. Om het wat luchtiger te maken, trekt de minister dan maar richting lokale bevolking voor een fistbump met een van de kleintjes en een leuk fotomomentje voor de talrijke aanwezige pers. Je bent nu eenmaal een politicus van het volk of je bent het niet.

Je moet er natuurlijk wat voor over hebben

Alexander De Croo is er duidelijk niet gewoon omdat het moet. Hij lijkt overal oprecht geïnteresseerd en slaat, ook niet verplichte, praatjes met zowat iedereen. En dat is opvallend, want de premier en zijn vice-premier werden van hot naar her geduwd en getrokken, met een meute Senegalese cameramannen als hun schaduw.

Ondanks hier en daar een paar twijfelende stemmen, is de teneur toch heel positief. ‘Samen staan we sterker’ is de boodschap van de premier, die hij zowat elke kans hij krijgt duidelijk maakt. Dat de nieuwe samenwerking minder Belgische miljoenen zal omvatten, is logisch, zo klinkt het. Senegal heeft zoveel stappen vooruit gezet dat een dermate hoge som zelfs niet meer nodig is. Senegal zou, volgens de premier, nu zelfs zo sterk staan dat er meer van een samenwerking en wisselwerking kan gesproken worden dan echte ontwikkelingshulp. En dat Senegal sterk staat, kunnen we met onze eigen ogen zien.

Een gigantisch zonnepark moet duizenden mensen rondom Dakar van energie voorzien. Zonnepanelen, hernieuwbare energie dus. Iets waar we in ons land misschien nog wel iets van kunnen leren. Al is het weer enkel positiviteit wat de klok slaat. Zo wijst Michel meteen op de gelijklopende initiatieven in ons land, waarbij hij de ‘green bonds’ vernoemt. Dat zijn eigen MR-collega Marghem ondertussen in België voor een zoveelste schandaaltje in het al gevoelige energiedossier heeft gezorgd, is even een mugje dat hij achteloos wegslaat.

Een tientallen hectaren omvattend agricultureel project moet een van de grote pijlers zijn van de Belgisch-Senegalese samenwerking van de afgelopen jaren. In maart is het echter droogseizoen in West-Afrika en dus is er van dat grote project maar weinig te zien. De plantjes die er al staan, worden dan weer vakkundig vertrappeld door de talrijk opgekomen vrouwen, die een feestelijke (en enorm georkestreerde) Senegalese dans opvoeren ter entertainment van de Belgische politici, en de vele fotografen en cameramensen die in hun kielzog volgen. Je moet er natuurlijk wat voor over hebben …

Sneeuw

Voor de aanwezige Belgen, premier Michel en minister De Croo incluis, is het misschien allemaal niet zo heel indrukwekkend, maar voor de man in de Senegalese straat is de vooruitgang duidelijk merkbaar. In vergelijking met andere landen in de regio is Senegal er sterk op vooruitgegaan. De Senegalezen, die ons allemaal hartelijk komen begroeten, hadden dan ook niets dan goede woorden over hun “Belgische vrienden”. Zwijgen over de verwezenlijkingen van de afgelopen jaren kunnen ze nauwelijks. Al staan ze toch even met verstomming als we zeggen dat de temperaturen op dat moment in België onder 0 gaan.

Maar bij de terugkomst vrijdagavond trekt ook de Belgische delegatie grote ogen. Want van een stralende zon, zonder ook maar één wolkje aan de hemel, is het plots weer een reality check: -3 en sneeuw. Welkom België!

Gesponsorde artikelen