Possessed vlak voor hun concert op Graspop: “Metallica heeft de deuren voor extreme metal geopend.”

De death metal-pioniers van Possessed stonden zondag te schitteren op Graspop. Zanger Jeff Becerra is 51 jaar en zit al decennia in een rolstoel, maar dat weerhoudt hem niet om te growlen als een duivels varken. Bovendien heeft de band pas ‘Revelations Of Oblivion’ gelost, hun eerste plaat in 23 jaar. Wij spraken met Jeff Becerra vlak voor de show van Possessed op Graspop.

Dit is jullie tweede keer op Graspop. Klaar voor de show?

Jeff Becerra: “Ik ben klaar geboren.”

Sta je het liefst op festivals of in concertzalen?

“Ik hou ervan om meer fans te bereiken op festivals. Het voelt alsof je iets bereikt hebt. Maar ik ben geboren in het clubcircuit en zal daar ook in sterven. Je kan het daar gewoon niet faken.”

Wat doen jullie voor de show?

“Vroeger dronk ik, maar daar ben ik mee gestopt. Alcohol maakt van mij een klootzak. Het is vooral belangrijk dat je uit de tourbus komt. Ik ben 1 meter 90 en ik kan amper bewegen in zo’n bus. Ik heb wel een heel dure matras, een aanrader voor wie op tour gaat. Dat maakt het leven op tour zoveel gemakkelijker.”

Eerste plaat sinds 1986

Jullie hebben vorige maand jullie nieuwe plaat ‘Revelations Of Oblivion’ uitgebracht. Het gaat om jullie eerste plaat sinds 1986. Hoe zijn de reacties tot nu toe?

“Het is te gek. De vinylplaten zijn steeds uitverkocht. We staan trouwens in de charts in de VS, omdat we zoveel verkopen. We staan tussen The Cranberries, da’s zo raar. Ik ben het zo gewoon om de underdog te zijn.”

nuclear blast

Zit er een idee of concept achter de plaat? Jullie klinken nog steeds heel old school.

“Als je de videoclip voor Graven bekijkt, weet je ongeveer waarover het gaat. Mijn uitgangspunt was ‘hoe zou de wereld eruitzien als god niet zou bestaan?’. Zou dat iets goed of net iets slecht zijn? Dat is ook waar de platenhoes voor staat. Het draait om de Openbaring, het hoofdstuk in de bijbel, de strijd tussen goed en kwaad.”

Klassiekers van invloeden

Wie waren jullie invloeden toen jullie pas begonnen?

“Black Sabbath en UFO. In het begin speelden we zelf een cover van Live Wire van Mötley Crüe. We vonden het cool hoe bassist Nikki Sixx een pentagram in brand stak. Toen we Motörhead en Exodus ontdekten, waren we helemaal vertrokken. Exodus was een belangrijke invloed. Er zou geen Possessed geweest zijn zonder (Exodus-gitarist, red.) Gary Holt. Zij waren de oudere kids. Ze hebben onze eerste optredens geregeld.”

“Ik heb in die tijd ook de leden van Metallica ontmoet. Ik woonde vlakbij (Metallica-gitarist, red.) Kirk Hammett. Bij ons platenlabel Nuclear Blast lieten me weten dat hij hen aangeraden heeft om ons te tekenen. Het is geweldig om te horen dat mensen je nog steeds herinneren, ook al heb ik hem al heel lang niet meer gesproken. Ik hou van die gasten. Metallica heeft de deuren geopend voor extreme metal. Mensen moeten dat onthouden.”

nuclear blast

Gouden jaren ’80

Heel veel bands uit de death metal en black metal geven aan dat Possessed een belangrijke invloed was, vooral jullie plaat ‘Seven Churches’. Hoe voelt dat?

“Ik vind dat fijn. Het is ongelooflijk dat het zo’n impact heeft gehad. Alles was anders in die tijd. Metal had nog niet die snelle thrash metal backbeat en ik realiseerde me al snel dat er veel betere muzikanten zijn. Het was ons ding om onze verbeelding volledig te laten gaan en full Satan en full speed te gaan.”

“Dat was mijn claim to fame, we waren jonge freaks die supersnelle muziek maakten. Ik woog amper 35 kilogram in die tijd. Mijn basgitaar zag er gigantisch uit rond mijn lijf. We begonnen als schattige jongs, die steeds zwaardere muziek gingen spelen. Het is een crazy world, man. Ik las veel Edgar Allan Poe, de Openbaring van Johannes en H. P. Lovecraft. Ook bekeek ik veel oude griezelfilms.”

Waren die boeken en films ook een invloed op Possessed?

“Vooral de attitude. Weet je: ik zeg altijd dat Lemmy van Motörhead de band beïnvloed heeft. Het ging eerder om zijn outlaw– en fuck off-houding, ik vind dat nog steeds fantastisch. Hij heeft ook samenwerkingen gedaan met Wendy O. Williams en Girlschool, hij was zo cool. Een tijd geleden hebben we nog met Girlschool gespeeld in Canada. Ik heb hen toen een liefdesbrief achtergelaten in de kleedkamer.”

graspop

Toekomstplannen

Waar halen jullie de motivatie vandaan om na al die jaren te blijven doorgaan?

“Ik hou van muziek, ik hou ervan om kunst te maken en ik maak mensen graag gelukkig. Ik weet dat dat wat melig klinkt, maar dat is wel zo.”

Welke andere bands zou je graag zien op Graspop?

“Zeker Kiss en alle andere groepen eigenlijk ook. Enkele dagen geleden heb ik King Diamond nog gezien op Hellfest.”

Wat zijn de toekomstplannen van Possessed?

“Check zeker ons album en de videoclip voor Graven met acteur Peter Stormare. Hij is een goede vriend van mij. Ik ga ook een documentaire, een soort biopic draaien met Stormare. Ik heb ook meegewerkt aan de clip voor Circle of Morbidity van Cadaver. Dat is super old school, het budget was amper 250 dollar. Voor de rest gaan we nog veel touren.”

Meer
Lees meer...