Premier Charles Michel roept, als eerste EU-regeringshoofd, op tot dialoog tussen Catalonië en Madrid

Premier Charles Michel roept, als eerste EU-regeringshoofd, op tot dialoog tussen Catalonië en Madrid

Terwijl het onafhankelijkheidsreferendum in Catalonië in een uiterst grimmige sfeer verloopt, lopen er langs alle kanten reacties binnen. Zo roept premier Charles Michel (MR) Catalonië en Madrid op rond de tafel te zitten. Hij is de eerste EU-leider die openlijk het geweld veroordeeld en het standpunt van de dialoog inneemt.

Premier Charles Michel (MR) zei in een tweet dat “geweld nooit het antwoord mag zijn”. “We veroordelen alle vormen van geweld en we herbevestigen de oproep voor een politieke dialoog”, schrijft hij.

Aan VRT liet de premier eerder al weten dat hij zich “niet wil mengen in een zaak van nationale politiek”. Michel meent dat Spanje en Catalonië hier zelf uit moeten komen, zonder grote inmenging van de Europese Unie. “We zijn alert en we volgen de zaak in Catalonië op de voet”, liet hij weten in het radionieuws van VRT. Waar hij Spanje en Catalonië ook oproept “om een echte dialoog te voeren”.

Schotland

Ook vanuit Schotland, een land dat zelf al een tijd voor onafhankelijkheid strijdt, zijn er al reacties binnengekomen. De Schotse eerste minister, Nicola Sturgeon, veroordeelde het geweld dat gebruikt werd door de politie.

Ze riep de Spaanse overheid op om de Catalanen in alle rust en vrede te laten stemmen. “Ongeacht hoe je denkt over onafhankelijkheid, we moeten allemaal het soort zaken dat we nu zien veroordelen”, schrijft ze in een tweet.

Ook Ruth Davidson, de leider van de Schotse conservatieven, reageerde verbolgen op het geweld: “We raden de autoriteiten aan tot terughoudendheid. Niemand wil mensen gewond zien raken.” “Als de situatie in Catalonië opgelost wil geraken, dan zal dat moeten komen door dialoog en diplomatie, en niet door geweld”, liet ze al weten.

Labour-leider Jeremy Corbyn heeft nu ook gereageerd. “Politiegeweld tegen burgers in Catalonië is choquerend. De Spaanse overheid moet nu ingrijpen”, schrijft hij in een tweet.

Gesponsorde artikelen